Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 17 Temmuz 2022
4

Testislerimizi aldırırsak bunun ne gibi yan etkileri olur?

Hormon seviyelerimiz belki buna bağlı olarak kişiliğimiz değişir mi? Cinsel isteğimiz tamamen kaybolur mu? Yani testislerimizi aldırırsak tam olarak ne olur?
19,848 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ozan Başkan
Son sınıf tıp fakültesi öğrencisiyim. 17 Temmuz 2022

Evet, iki testisini de aldırırsan cinsel isteğin büyük oranda kaybolabilir. Testisler erkekte testosteronun büyük oranını salgılamakla görevlidir, dolayısıyla sadece cinsel isteğini kaybetmekle kalmaz ereksiyon olamayabilir, yorgunluk, kas kaybı gibi yan etkiler yaşayabilirsin ve artık sperm üretemeyeceğin için çocuk sahibi olamazsın, bu tarz operasyonlardan önce çocuk sahibi olmak istemesen de gelecekte kararın değişebileceği için sperm dondurmak önerilir.

Sex hormonlarındaki seviye değişikliği kişiliğin üstünde de etkili olur. Hormonların canlı davranışları üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçektir.

Hormon terapisi alarak bu sorunların üstesinden gelebilir ve hayatına normal olarak devam edebilirsin. Estetik görünüm için ise testis protezleri tedavi seçeneklerinden biri, orijinal testislerden iyi göründüklerini de bir kişisel yorum olarak ekleyeyim.

Tüm Reklamları Kapat

871 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı 17 Temmuz 2022

Geçmişte saray hizmetleri için kullanılan hadım kölelerde testis aldırma işlemleri yapılmıştır. Bunlarla ilgili geçmişte özellikle Rusyadaki bir tarikatta yapılmış gözlemlerin yayınlandığı makalelerde mevcut.

Modern tıpta testis kanseri olan bireylerin testisleri alınıyor. Testislerin kaç yaşında alındığı çok önemli, özellikle ergenlikten önce alınanlarda kemik zayıflığı, ses incelmesi, meme büyümesi gibi fiziksel özellikle çok daha belirgindir. Testislerin ana iki görevi sperm üretmek ve testosteron hormonu salgılamaktır (%95 oranında).[2] Testosteron hormonu erkeliğe has özellikleri kas, kemik gelişimi, vücut kılları, agresiflik- saldırganlık gibi erkeğin hayatta kalmasına yardımı olan davranışsal ve fiziksel özellikleri ortaya çıkarır. Testosteron hormonu salgılanmayan bireyde libido denen cinsel istek içgüdüsü ve ereksiyon ortadan kalkar zamanla penis dokusuda kas kaybına uğrar.[1]

Tüm Reklamları Kapat

1,034 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.cancer.org. Surgery For Testicular Cancer | Orchiectomy | Testicle Removal. Alındığı Yer: www.cancer.org | Arşiv Bağlantısı
  2. G. K. T. B. Merkezi. Testosteron Hormonu. (10 Haziran 2022). Alındığı Yer: Gürgan Klinik Tüp Bebek Merkezleri 0850 303 9696 - Ankara - Antalya | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close