Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Turgay Demiradam
Üye 5 gün önce 2 Cevap
4

Tanrı herşeyi canlılara uyumlu mu yarattı yoksa canlılar tanrının yarattığı zorlu yaşam koşullarına adapte mi oldu?

373 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 5 gün önce

Sayısız cevabı var!

Aklımız karıştığında akıllı insanın yaptığını yapmak en iyisi: Soru sormak…

Neye göre? Dine göre mi, felsefeye göre mi, din felsefesine göre mi?

Tüm Reklamları Kapat

Hangi dine göre? Tek tanrılı, çok tanrılı, ilahi, ilahi olmayan, antik, modern, post modern?

Hangi felsefeye göre? Pragmatik, Metafizik, Diyalektik?

Sorular alabildiğince uzar gider. Fakat dinlerin ortak öznesi açısından ve tüm farklılıklarının ortak paydası üzerinden diyebilirim ki; Tanrı her şeyi dünya merkezli ve insan özneli yaratmış. Yaratmış ki kendi suretinin bir aynada ve doğrudan yansımasını görebilsin. Kürsüsü de yedi yer ve yedi gök ile sınırlı. Yedi yer ve yedi atmosfer katmanı…

Bundan sonrasına karıştığı kanısında değilim. Sonrası evrimin işi…

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu mitolojide, çok tanrılı dinlere yönelik araştırmada ve üç semavi din ile kitaplarında öne çıkan ortak özne bu. Okuduğumdan biliyorum. Başkaları farklı yorumlayabilir.

Şayet burada tanrı bir analoji ve yaratım “kün fe yekün” den öte bir sürecin adı olarak zikrediliyorsa: Cevap yine hayır olur. Çünkü burada kastedilen evrenin yasaları ve bunların doğamızdaki yansıması olurdu ki; bu denklemde hiçbir şey sonrası hesap edilerek yaratılmamış, aksine sonraki her şey öncesi hesap edilerek var olmuş. Ki buna ister evren ölçeğinde ister dünya ve doğamız ölçeğinde adı tartışmasız evrim denir.

İlginç olan şey şu; şayet bütün ilahi ve ilahi olmayan kitaplarda (Tarihi, mitolojik vb) okuduğumuza, okunduğunun tıpkısı ve benzerlerinin ortak özelliği ile ortak vurgusu üzerinden bir anlam vermeye kalkarsak, her iki durumda da varacağımız yer Darwin'in sazdan kulübesidir…Hoşumuza gitmeyebilir ama gerçek…(Dini Kitapların kendi dilinde baskıları var ve bu yüzden kaynak olarak ekleyemiyorum ancak diğer kaynaklar ektedir. )

Kaynaklar

  1. Charles Darwin. (1970). Türlerin Kökeni. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 469.
  2. Friedrich Engels. (1977). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 480.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serkan Çetin
Serkan Çetin
1,191 UP
Adalet konusunda amatör olarak araştırma yapıyorum. 4 gün önce

Bu sorunun safsatalardan birine girdiğini düşünüyorum. Girdiğini düşündüğüm safsata da "Hatalı İkilem Safsatası"

https://evrimagaci.org/hatali-ikilem-safsatasi-ya-sev-ya-terk-et-13525

"Hatalı ikilem veya hatalı dikotomi, sınırlı sayıda seçeneğin, biri seçildiğinde diğerlerinin seçilemeyeceği veya başkaca seçenekler de varken sadece bunlar varmış gibi sunulmasıyla meydana gelen bir mantık safsatasıdır. Örneğin bir kimse, size C seçeneğinden bahsetmeksizin A veya B seçenekleri arasında seçim yaptırmaya çalışıyorsa hatalı ikilem safsatasına başvuruyordur."

Tüm Reklamları Kapat

Soru daha çok "Tanrı yarattı" ön kabulünün altına seçenek sunarak, ön kabulün onayını şart koşuyor. Sorunun sağlıklı bir soru olması için mantıksal içeriğinin gözden geçirilmesi gerekli kanaatindeyim.

Kaynaklar

  1. D&R. Organon. Alındığı Tarih: 14 Ocak 2025. Alındığı Yer: D&R | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close