Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Mergen
Üye 15 Mayıs 2024 2 Cevap
1

T Coronae Borealis Nova patlamasını nezaman ve nasıl gözlemleyebilirim?

.
458 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 15 Mayıs 2024

T Coronae Borealis (T CrB), periyodik olarak parlaklık değişimleri gösteren bir kataklizmik değişen yıldızdır ve zaman zaman "nova" patlamaları yaşar. Bu patlamalar sırasında yıldızın parlaklığı aniden artar ve daha sonra yavaş yavaş normale döner.

T CrB'nin son patlaması 1946 yılında gözlemlendi ve o zamandan beri büyük bir patlama yaşamadı. Ancak, gelecekte bir nova patlaması yaşaması muhtemeldir, ancak ne zaman olacağını önceden tahmin etmek zordur.

T CrB'yi gözlemlemek isterseniz, düzenli olarak güncel astronominin haberlerini ve yayınlarını takip etmeniz önemlidir. Astronomi dergileri ve internet siteleri, nova patlamaları gibi olayların gözlemlenmesi için talimatlar ve bilgi sağlar. Ayrıca, bir teleskop veya dürbün kullanarak gökyüzündeki değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. T CrB'nin parlaklığı aniden artarsa, bu durum medya ve astronomi topluluğu tarafından geniş çapta duyurulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom 15 Mayıs 2024

T CrB, Kuzey Tacı veya diğer ismiyle Corona Borealis takımyıldızında bulunuyor ve bu yıl içerisinde eylül ayına kadar herhangi bir zamanda nova patlaması geçireceği tahmin ediliyor. Şanslıyız ki Kuzey Tacı eylül ayına kadar gökyüzünde iyi bir konumda olacak. Takımyıldızı bulmak için Stellarium gibi yıldız haritaları kullanabilirsiniz.

Kuzey Tacı takımyıldızı ve T CrB. 18-55 mm kit lens kullanılarak çekildi.
Kuzey Tacı takımyıldızı ve T CrB. 18-55 mm kit lens kullanılarak çekildi.
Yaklaşık 10 kadir büyüklüğündeki T CrB'ye yakın bir bakış. Nova patlaması gerçekleştiğinde T CrB, sol üstteki parlak yıldız Epsilon Corona Borealis'ten daha parlak olacak. 18-55 mm kit lens kullanılarak çekildi.
Yaklaşık 10 kadir büyüklüğündeki T CrB'ye yakın bir bakış. Nova patlaması gerçekleştiğinde T CrB, sol üstteki parlak yıldız Epsilon Corona Borealis'ten daha parlak olacak. 18-55 mm kit lens kullanılarak çekildi.

Nova patlamasının tam olarak ne zaman yaşanacağını bilmenin bir yolu yok. Ancak T CrB patladığında birkaç gün kadar çıplak göz ile görülebilir bir parlaklıkta kalacak.[1] Dolayısıyla onu gözlemlemek için yeterli vaktimiz olacak.

Tabii hava izin verirse :)

Tüm Reklamları Kapat

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Ridgeway. View Nova Explosion, ‘New’ Star In Northern Crown - Watch The Skies. (27 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: NASA Blogs | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close