Sümerlilerin Türk olup olmadıkları konusu, daha çok bu medeniyetlerin kökeni ve tarihsel ilişkilerine odaklanan bir tartışmadır. Sümerliler, Mezopotamya'nın güneyinde, Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında gelişen bir medeniyet olarak bilinir. Türklerin ise bilinen ilk medeniyeti, Orta Asya'da kurulan Asya Hun Devleti'dir. Bu iki medeniyet arasında birkaç yüzyıllık bir zaman farkı vardır. Sümerler, Türklerin atası olarak kabul edilebilir mi? Konum olarak birbirlerine yakın olsalar da, bu iki medeniyetin arasındaki Alp-Himalaya dağ kuşağı bu ilişkiyi karmaşıklaştırmaktadır.
Bazı araştırmalar, Türklerin kökenini Orta Asya'nın kuzeyindeki G. Németh: Altay-Ural dağları arasında; J. Klaproth,W Schott ve L. Ligeti: Altay-Sayan dağları olarak ve W. Koppers: Baykal Gölü'nün güney-batısında olarak belirlemiştir.[1][2] Dolayısıyla Türklerin ve Sümerlerin doğrudan bir bağlantısı yoktur. Ancak, bu iki medeniyetin dilsel ve kültürel benzerlikleri, aralarındaki ilişkiyi bir dereceye kadar anlamamıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, Türkler ve Sümerler, farklı zaman dilimlerinde ve coğrafyalarda var olmuş iki ayrı medeniyet olsalar da, ortak bir ataya sahip olabilecekleri ve bu yüzden bazı benzerlikler gösterebileceği söylenebilir. Türkler, Sümerlerin ön atası olmak yerine, her iki halkın da daha eski bir ortak atayı paylaşmış olabilir.
Kaynaklar
- Internet Archive. A Török Faj, Ethnologiai És Ethnografiai Tekintetben : Vámbéry, Ármin, 1832-1913 : Free Download, Borrow, And Streaming : Internet Archive. (27 Ağustos 2010). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
- Altayli. Türklüğün Eski Çağı. (24 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2025. Alındığı Yer: TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMALARI | Arşiv Bağlantısı