Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ertuğrul Genç
Üye 30 Kasım 2022 3 Cevap
9

Sizi inanmaya veya inanmamaya iten şey nedir?

Sizi inanmaya iten kanıtlar nelerdir veya inanmamaya iten kanıtlar nelerdir?
1,283 görüntülenme
Sizi inanmaya veya inanmamaya iten şey nedir?
Sizi inanmaya veya inanmamaya iten şey nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Burak Ozturk
Burak Ozturk
54K UP
Benim görüşürüm 30 Kasım 2022

İnanmayı dini olarak ele alırsak eğer; küçükken aile geleneği olarak inanan biriydim. Buna göre inanmaya iten şeyin kültür ve gelenek olduğunu söyleyebilirim. İnanmamaya iten şey olarak direkt cevaplayayım, gerçekçi bir insan olarak tüm kararlarımı o şekilde veren biriyim ve soyut olan bir şeyi maalesef hayatımda kabullenemiyorum. Bu konunun genel olarak tartışılmasından yana değilim çünkü olmaması gerekirken toplumlarda fazlaca hassas kabul ediliyor. Bunun yanında son olarak evrende tanrının varlığına inanmaktansa; evrende tanrıya dair herhangi bir iz olmamasını savunmak daha gerçekçi bir düşünce gibi geliyor bana.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Sert
Ali Sert
84K UP
Düşünür çok Düşünür 1 Aralık 2022

"İnanmak" insanlar tarafından "inandığım şey gerçekte var olmayabilir ya da bu konuda şüphelerim de olabilir ama ben yine de buna inanıyorum ya da inanmak zorunda hissediyorum" gibi bir anlamla kullanılabiliyor. Örneğin uzaylılara inanıyorum ya da ben demokrasiye, adalete, bilime inanıyorum gibi şekillerde kullanılıyor. Hakkında şüphe duyulan şeye insan tam olarak inanmış olmuyor.

İslam inancında Allah'ın varlığına tam olarak eksiksiz inanmak yani iman esastır. Bundan dolayı da bir müslümanın okumadan, araştırmadan, sorgulamadan ve düşünmeden şüphe içermeyen bir imana erişmesi mümkün değildir. İlk emri oku olan Kur'an'da Allah "düşünmezler mi, akletmezler mi" diyerek ve Hz Peygamber bir saat evreni, yaratılışı, varlığı düşünen bin yıl ibadet etmiş gibidir diyerek insanları düşünmeye, akletmeye ve araştırmaya yönlendirir. İlim öğrenmek İslam dininde kadın erkek herkese farzdır. Böyle bir dine inanan insanları okumayan cahil insanlar olması düşünülemez. Zaten böyle bilgisiz insanların inançları da zayıftır, şüphelerle doludur.

Bazı insanlar biz inanan insanların tamamının araştırmayan, sorgulamayan, düşünmeyen ve anlamayan insanlar olduğumuz kanısını taşımaktadır. Ben şahsen inandığım her şeyi Allah'ın varlığı, birliği, isim ve sıfatlarını olabildiğince düşündüm ve her akla gelen soruya yanıt aradım. İnsanların özellikle de İslam'a muhalif her kesimin sorularına ikna edici cevaplar bulmaya çalıştım. Kur'an'ın içeriğinden Hz Peygamber'in şahsına yapılan her iddiayı araştırdım.

Tüm Reklamları Kapat

Şunu da ekleyeyim bunları araştırırken soruyu soranlarla empati kurmaya ve tarafsız olmaya çalıştım. Vardığım sonuç İslam dininde cevapsız hiç bir soru olmadığıdır. Akıl ve mantıkla izah edilemeyecek hiçbir olgu yada durum yoktur. Allah'ın varlığına ve de birliğine tam olarak inanıyorum. Kur'an'nın Allah'ın kelamı olduğuna Hz Muhammedin O'nun kulu ve elçisi olduğuna da. Zaten İslam bu inanç esasları üzerine kuruludur. Yine de bazıları benim ve benim gibi araştırarak, okuyarak, sorgulayarak inanan insanların körü körüne, bir külte, dogmaya ya da eski ilkel kavimlerin doğanın bilmem nesine inanan insanları gibi olduğumuzu zannedeceğini biliyorum. Ben her insanın inancına saygı duyarım.

Böyle sorgulayan bir insan olunca bu aynı zamanda sizin imtihanınız olur. Düşünün ki bazı insanlar namaz kılmazken siz günde beş vakit soğukta abdest alarak namaz kılmak zorundasınız. Bazı insanlar istedikleri gibi yaşarken siz her konuda kendinizi sınırlamak zorundasınız. Bazı insanlar para kazanırken haram helal demeden çok çok kazanırken siz kuruşun hesabını nasıl veririm diye düşüneceksiniz ve daha az kazanacaksınız. Bunun gibi inancınızdan dolayı bir çok şeyden hele bu zamanda uzak kalacaksınız. Günümüzde tam, şüphesiz inanç sahibi olmayan bir insan bunları yapmakta çok zorlanacaktır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Mühendisim aynı zamanda Felsefe okuyorum. 1 Aralık 2022

Mühendis olarak analitik düşünürüm, felsefeye olan ilgimden dolayı da olaylara sadece materyalist yaklaşmam.

Pek çok kez sorgulamama rağmen her defasında İnanç noktasına geldim. Çünkü alternatifi olmadığını gördüm. İnanca karşı argüman üretmeye çalışanların fikirleri ise beni ikna etmekten çok uzaktı, nihayetinde "bilmiyoruz" noktasında kitleniyorlardı.

Yüzbinlerce kanıttan birisi, "yara aldığımızda kanın pıhtılaşma mekanizması neden oluşsun ki?". Bu tür sorulara "bilmiyoruz" cevabı aldığım sürece İnanca devam :) Saygılarımla.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close