Bazıları kendince felsefi argümanlar sunarak Tanrı'yı kanıtladığını bazıları da kendince felsefi argümanlar sunarak Tanrı'nın olamayacağını söyler. Tabii daha birçok farklı görüş vardır. Ama Tanrı'nın var olduğunu veya yok olduğunu bilemiyoruz, bilemediğimiz için Tanrı'ya inanmak da seçimdir, inanmamak da bir seçimdir ve bilmediğimiz bir durumda her iki olasılık da olabilir.
Yani kısaca Tanrı, bilimsel olarak kanıtlanamıyor. "Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı da varlığın kanıtı da değildir." Yani tabii ki ihtimal vardır. Tarafsız bakarsak olması ihtimali de vardır, olmaması ihtimali de vardır.
Cevaplamadan önce bir soru sormak isterim ve bu soruyu aynı şekilde site yönetimine de yönlendiriyorum. Görüş almak için sorulan bir soruya(neredeyse kişisel bir soru için) neden kaynak zorunluluğu eklenmektedir? Sizce diye sorulan bir soru için sunulacak kaynak nedir? Blog, Youtube kanalı vs. sahibi olanlar kendi sosyal medya hesaplarını mı kaynak olarak sunacaklar? Soruya rastgele kaynak koyuyorum, bu sitenin yıllardır sadece yazarları tarafından üretilen içeriklerini okuduğum için soru cevap bölümünde işlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyorum, umarım yetkili bir isim de bunu okur değerlendirir.
Tanrı için ihtimalden söz etmek zor. Çünkü tanımı belirsiz. Firavunlar ve bazı hükümdarlar yaşarken tanrı kabul ediliyordu. Putperest(pagan) dinlerde tanrılar süper güçlü insanlar gibiydi. Kendi anladığım şekliyle İslam'ın tanrısının özellikleri ''her şeye gücü yeter, her şeyi bilir, tam olarak anlaşılamaz, tanımlanamaz, sınırları çizilemez'' bir varlık. Yani mantığın, aklın ötesinde. Var olabilir mi? Olsa olduğunu olmasa olmadığını anlamamızın bildiğimiz bir yolu var mı? Akla ve mantığa uygun bir yol? Aklın ve mantığın ötesinde olduğu iddia edilen varlığı akılla nasıl anlayabiliriz? Olma olasılığından nasıl söz edebiliriz?
Ben bu kadri mutlak tanrı imajının var olma olasılığının, bizim için söz konusu olmadığı taraftarıyım. Biz aklın ve duyuların ulaşabileceği yerler hakkında yorum yapabiliriz. Evrende ortaya çıkabilecek hiçbir aklın(biyolojik, yapay zeka vs.) bulamayacağı, izine bile rastlayamayacağı ''belirli bir matematik denkleminin'' -ona x diyelim- üstüne söz etmek gibi. Bu x var mıdır? Var olma ihtimali nedir? X nedir?
Fizik ve mantık kurallarının sınırları dahilinde(bugün bildiğimiz fizik olmayabilir, o zaman fiziği yanlış bildiğimizi anlarız) çok çok çok güçlü bir tanrı var olabilir mi? Bir delile ulaşıldığında bu sorunun cevabı evet olur. Bence bu delile ulaşılmadı.
Cevap tanrıyı nasıl tanımladığımıza göre değişirkenlik gösterir bence. Eğer ''klasik babacan göklerde oturan resimlere konu olmuş ve büyük dinlerde bahis edilen tanrı var mıdır yok mudur?'' olasılığı bence oldukça düşük. Çünkü bu klasik dinlerdeki tanrı tanımı insanın psikolojik bir ihtiyacını onu koruyan kolayan üstün bir baba figürünü yaratmak gibi geliyor bana. Ama insan aklının düşleyemeyeceği evrenin karmaşık işleyişi içinde bir mekanizma ya da hiç konuşulmamış üstüne düşünülmemiş belki kaynağı madde olan bi nevi ''tanrı'' olabilir, evren hakkındaki bilgilerimiz oldukça sınırlıdır. Tanımların dışında insanın sınırlı düş gücünün ötesinde bir tanrı olabilir. İnsanın sınırlı düş gücü vardır çünkü insan beyni evrenin nasıl oluştuğunu anlamak için evrimleşmemiştir. İnsan beyni avlanmak, üremek kısaca hayatta kalmak için proglamlanmıştır. Neden sonuca dayalı, amaçları sorgulayan bir yapısı vardır. İnsan beyninin amaçları sorgulama, her şeyin bir nedeni olması gerektiği gibi evrimin beyinlerimize koyduğu kodlar yüzünden bir tanrı aramaktayız. Nedenlere ve amaçlara dayanmayan, evreni yaratmamış ve nasıl 4. boyutu anlayamıyorsak bir nevi tanrı olarak tanımlanabilecek ama hiçbir tanrı tanımına uymayan hatta evreni bile yaratmamış bir şey olabilir bu olasılık var ama bu tanrı için tanrı diyebilir miyiz? Tanrı kavramı üstte bahsettiğim gibi insan beyninin ürettiği neden ve amaç arama işleminin bir sonucudur bence, o yüzden evrende insanın anlayamayacağı yukardada bahsettiğim gibi bir 'tanrı' varsa bu şeyi tanrı olarak tanımlayabilir miyiz sorusuda düşünülmelidir?
Bence ateizm de bu klasik tanrı anlayışlarının var olmadığını savunur yoksa evrenin bilinmezliği içinde belki evrenin işleyişinden haberi dahi olmayan ya da insan beyninin hiç anlayamayacağı tanrılar olasılık düşük de olsa olabilir. Evrenin bir ortaokul çocuğunun lab proje ödevi olabilme olasılığı da vardır ya da her şeyin bir simülasyon olabilme olasılığı ama bu olasılıklar kanıtlanmadıkça hayatımızı bu olasılıklar üzerine yaşamak ne kadar anlamlıdır o da başka düşünülmesi gereken bir sorudur bence.
Yaratıcı ve Tanrı kavramı birbirinden farklıdır. Ateistlerin reddettiği şey; her şeye gücü yeten, sonsuz bilgi sahibi ve mükemmel bir varlık yani semavi dinlerde ve birçok mitolojide geçen ' Tanrı' kavramıdır. Bu çok açıdan mantıksız gelmektedir ateistlere. İnançlı veya inançsız kişiler birbirlerine bu konuda bir sürü argüman kurup tartışabilirler tabii. Elimizde herhangi bir veri olmadığı için bunu bir ihtimal olarak düşünmemiz benim fikrime göre yanlış. Bir olasılıkta elinizde belli bir veri vardır bu verilere göre olasılık kuramlarına bağlı olarak bir tahmini sonuç elde edebilirsiniz. Herkese göre değişen bir sübjektif bir veri vardır. Birisi evren mükemmel o zaman bu tanrının varlığını gösterir diğeri evren mükemmel değil der. Kısacası herkes kendi verilerini oluşturur.
Ateistlerin ihtimal verdiği şey Tanrı değil Yaratıcı kavramıdır. Yaratıcının olma olasılığı vardır ama yine veri olmadığı için ateistler reddeder ama olasılığı vardır.
Bunlar kendimce ve kendi inancıma bağlı yazdığım şeyler, manipüle etmek istemem .
Eğer kaynak girişli bir olasılık istiyorsan The Guardian'da Dr. Stephen Unwin %64 bir oranla hesaplamış. Kendisinin buna dair kitabı da mevcut. Tabii bu sizi yanıltmasın gerisi size kalmış :)