Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ela Demir
Üye 1 gün önce 2 Cevap
1

Sizce Osmanlı Devrinde en saygın Aile kimdir?

örnek: Şakirpaşa ailesi sultanahmet vs.
105 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 gün önce

Osmanoğlu Hanedanı'nı bu denklemin dışında tutacaksak Köprülü Ailesi diyebilirim. Bu sülale, özellikle 17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sadrazamlık makamını adeta bir nevi patrimonyal hak gibi kullanarak, devletin idari ve askeri mekanizmalarında fevkalade dominant bir etkinlik göstermiş, imparatorluğun bekaası için kritik hamleler yapmış ve bu sayede elde ettikleri muazzam güç ve itibar, onları dönemin diğer rical-i devlet zümreleri arasında müstesna bir konuma oturtmuştur; nitekim akademik literatürde dahi "Köprülüler Devri" gibi spesifik bir terminolojiyle anılmaları, bu ailenin hara-yı siyasiyedeki (siyasi hiyerarşi) ağırlığının ve dolayısıyla saygınlığının bir göstergesidir diye düşünüyorum ama benim tarihim o kadar iyi değildir, burada tonlarca kişi var tarihi benden onlarca kat daha iyi olan. Onlar da yorum yazarsa tabii daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ümit Solmaz
blogger, 7 saat önce

Seyyidler, Hz. Muhammed'in soyundan gelenlerdir ve Osmanlı'da dini ve toplumsal saygınlıkları yüksektir. "Nakîbü'l-eşrâf" olarak bilinen bu aileler, devletin yönetiminde ve dini alanlarda önemli görevler üstlenmişlerdir. Örneğin, Seyyid Ali Nattâ, Osmanlı'da ilk Nakîbü'l-eşrâf olarak atanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin soyundan gelen Osmanoğulları, devletin yönetiminde en yüksek makamı elinde bulunduruyordu. Sarayda "Şehzade" olarak bilinen padişah oğulları, devletin yönetiminde önemli roller üstlenmişlerdir. Örneğin, Şehzade Dündar Ali Osman, Osmanoğulları ailesinin 45. lideri olarak tanınmıştır.

Padişahların anneleri olan valide sultanlar, sarayda ve devlet yönetiminde büyük etkiye sahipti. Özellikle 16. yüzyıldan itibaren, valide sultanlar sarayda ayrı bir konaklarda yaşamış ve devlet işlerine müdahil olmuşlardır. Nurbanu Sultan, valide sultanlık makamını resmiyete kavuşturan ilk kişi olarak tarihe geçmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı'da eyaletlerde yerel yönetimi elinde bulunduran "ayan"lar, özellikle 18. yüzyılda büyük güç kazanmışlardır. Bu aileler, hem askeri hem de ekonomik açıdan önemli roller üstlenmişlerdir. Örneğin, Hacı Salihzâdeler ailesi, Tonya ve Akçaabat bölgelerinde ayanlık yapmış ve bölgenin gelişimine katkıda bulunmuşlardır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close