Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Kerem Çoban
Üye 26 Ocak 2 Cevap
6

Roma İmparatorluğu sizce neden çöktü?

Bir zamanlar Dünya'nın en güçlü imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğunun çökme nedeni sizce nedir?
232 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 27 Ocak

Roma İmparatorluğu’nun yaklaşık iki bin senelik tarihinde dört ayrı döneme ayrılmış ve bu dört dönem içerisinde zaman zaman çöküşün eşiğine gelmiştir. İlk çöküşün eşiği, MÖ 509 senesinde Krallık dönemi’nin (Regnum) sonunda Cuhmuriyet rejimine geçilmiş ve bu süreç içinde Roma İmparatorluğu çöküşten kurtulmuştur. İkinci çöküşün eşiğinden dönüldüğü dönem ise Cumhuriyet döneminin sonlarında MÖ 27 senesinde İmpratorluk rejiminin geçişinde yaşanmıştır. Toprak sınırları üç kıtaya yayılmış istikrarda krallık bir hayli zorlanmıştır. Sayısız isyanlar baş gösterince senatolar devrilmiş monarşik anayasal düzene geçilmesiyle çöküşün eşiğinden dönülmüştür. Üzerinden çok geçmeden MS 395 senesinde Roma, Akdeniz havzasını kapsayacak kadar genişlemiş ve bu kadar büyük bir coğrafyayı tek bir merkezden yönetemeyecek hale gelerek imparatorluk içinde iç isyanlara ve çeşitli karışıklıklara, suikastlar ve merkezi otoritenin sarsılmasına yol açmış, kültürel farklılıklarında boy gösterdiği dönemde hem dilsel hemde dini farklılıklar giderek belirginleşmeye başladığında imparatorluk çöküşün eşiğine gelmiş ve çöküşün eşiğinden ancak Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmakta bulunulmuştur. 4. dönem olarak adlandırılan Son İmparatorluk dönemi adı verilen dönemde ki bilinen popüler kültürdeki adıyla Bizans dönemini kaplayan dönem içinde Roma’nın yıkılışına zemin hazırlayan bana göre en büyük olay İstanbul’un Galata ve civarını VII. Mihail Dukas’ın emriyle Genoa’lılara (Cenova Cumhuriyeti ya da en bilinen adıyla Cenevizlilere) Galata dışında Amasra, Samsun ve Kefe gibi ticari limanların hakimiyetinin kontrolünü vermesi hem iç siyaset açısından hemde ticaret açısından Roma’yı çöküşe hazırladı diyebiliriz. Askerî açıdan düzenli bir orduya sahip olamamalarıda sonlarını getirmiştir demekte en doğrusu olacaktır. Zira paralı askerlerle zafer kazanmayı hedefleyen, Papa’dan ve Avrupalı diğer devletlerden Haçlı ordusuna güvenmeleride yıkılışlarına zemin hazırlamıştır. Ee haliyle ordunun bir bölümü paralı askerlerden olunca devlet hazineside ekonomik olarak çöker. Roma’da bizzat aynısını yaşamıştır. Deniz hakimiyetini biz Türklere kaptırıncada ve çok güvendikleri Avrupa’da salgın hastalıklarla uğraşınca, sürekli Papa’nın el değiştirmesi ve Venediklilerin İtalya yarımdasına ara ara çıkarma yapmalarından dolayı Roma’ya yardımlar gecikmiş ve hatta ölüme terk edilmiş ve sonu bizlerinden elinden olmuştur. Roma’nın asıl tarihten silinmesi 1461 senesinde yine Sultan Fatih sayesinde Trabzon Rum İmparatorluğu’nun yıkılışı ile son bulmuştur desek daha doğru olur.

Kaynaklar

  1. B. İplikçioğlu. (2007). Hellen Ve Roma Tarihinin Anahatları. ISBN: 9789944750233. Yayınevi: Arkeoloji Sanat Yayınları.
  2. Procopius. (2008). Bizans'ın Gizli Tarihi. ISBN: 9789944884549. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. A. Goldsworthy. Roma Tarihi - Roma Dünyasında Savaş Barış Ve Fetih. ISBN: 9789751044860.
  4. A. Goldsworthy. (2022). Roma Nasıl Çöktü? Bir Süpergücün Ölümü. ISBN: 9786257631679. Yayınevi: Kronik Kitap.
  5. C. Diehl. (2018). Bizans İmparatorluğunun Tarihi. ISBN: 9789751038524. Yayınevi: İnkılap Kitabevi.
  6. E. Gibbon. Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş Ve Çöküş Tarihi - 2. Cilt. ISBN: 9786056933523.
  7. Vegetius. Roma Askeri Teşkilatı. ISBN: 9786052101759.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Timurhan Ç
Timurhan Ç
51K UP
Öğrenci 26 Ocak

Tarih sahnesinden eksik olmayanlarla

Tabii ki de Türkler

Asya hun devleti çökünce kimi bey ve boylar orta asyaya, Kafkaslara, Avrupa'ya, İran coğrafyasına doğru hareket ettiler

Tüm Reklamları Kapat

İlk çöküş Batı Roma

392-395 yılları arasında Türklerle baş edemeyeceğini anlayan barbar kavimler Akdeniz'in hakimi ve zenginliği ile meşhur olan Roma İmparatorluğu'na akın akın saldırı gerçekleştirdiler (bu sırada insanlar kiliseye sığınmış ve kilise büyük bir yükselişe geçerek imparatorları bile tahtan indirme konumuna kadar gelmiştir) Batı Roma bu akınlara daha fazla dayanamamış ve yavaş yavaş gerilemeye toprak kaybetmeye başlamıştır ve Doğu Roma ile olan bağlantısını kaybetmiştir.

395'ten sonra Batı Roma'nın başındakiler genellikle kukla imparatorlardı. Çoğu zaman imparatorluğun gerçek yöneticileri magister militum ve patrici unvanlarını almış güçlü askerlerdi. (395-408 yılları arasında Stilicho, 411-421 yılları arasında Constantius, 433-454 yılları arasında Aetius ve 457-472 yılları arasında Ricimer).

Roma şehri 410 yılında isyancı Vizigotlar tarafından üç gün boyunca, 455 yılında da daha önce görülmemiş bir şekilde Vandallar tarafından on dört gün boyunca yağmalanmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Ve Batı Roma 476 yılında yıkılmıştır.

Doğru Roma

Doğu Roma kalın surları, kültür, ekonomik açıdan batıya göre daha uzun ömürlü kalmıştır ve 6. yüzyılda imparator I. Justinianus yönetiminde İtalya ve İllirya'nın bir bölümünü Ostrogotların, kuzey Afrika'yı Vandalların ve Hispania'nın güneyini de Vizigotların elinden almayı başardı. Güney Hispania'nın işgali kısa süreli olduysa da kuzey Afrika bir yüzyıl kadar Doğu Roma'nın elinde kaldı. Ve burda büyük komutan Belisarius'un çok büyük emeği var

1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Konstantinopolis'i (İstanbul) fethetmesiyle Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı.

Bu en sade anlatım şeklidir

Okuduğunuz için teşekkürler

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close