Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sssyyy Yılmaz
Üye 27 Temmuz 2023 1 Cevap
2

Pi sayısında insanların doğum be ölüm günleri saklıyor pi sayısının geleceği görmek için kullanabilir miyiz?

Adile Naşit doğum günü 19.06.1930, ölüm günü 11.12.1987 pi sayısındaki basamak numaraları ise doğum günü 1.667.859 ve ölüm gününün pi sayısındaki basamak numarası 1.748.366. Basamakta bu bilgiye findyour pi day İnternet sitesinden ulaştım.
1,681 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih B
Melih B
56K UP
Öğrenci 14 saat önce

Hayır,

Belki üzüleceksiniz ancak bu tamamen bir sahtebilim miti ve pi sayısı sizden bir şeyler saklamıyor. Bakınız sizi Champernowne Sabiti’yle tanıştırayım;

Tüm Reklamları Kapat

Bakın bu irrasyonel ifade de benzer şekilde sizin doğum tarihinizi, ölüm tarihinizi, hatta pi sayısından farklı olarak “kesin biçimde” bütün insanların doğduğu saatlerin yan yana yazılmasıyla oluşan ifadeyi de içeriyor. Lütfen korkmayın ama kimlik numaranız ve en önemli şifreleriniz bile bu sabitte var(!), ve onların kaçıncı basamakta olduğunu ben bile bulabilirim, pi sayısında böyle işlemiyor tabii.

Aslına bakarsanız pi sayısı da aynen böyle, hatta daha bile kötü bu tahmin konularında. Pi sayısının da virgülden sonraki basamakları rastgele gidiyor, ve sonsuza kadar gittiği için rastlantısal biçimde böyle düzenli ifadeler çıkıyor. Ancak mesela hâlâ daha pi sayısı acaba sayısını içeriyor mu bilmiyoruz. Champernowne Sabiti’yse kesin olarak içeriyor. Bu sonsuza kadar giden rastlantılar, her sayıyı içermek zorunda da değil bu arada. Her irrasyonel sayı her sayıyı içerseydi, ohoo… Buna da çok basit bir örnek vermek gerekirse, sadece Champernowne Sabiti’nden 9 sayısını çıkarttığınızı ve yeni bir irrasyonel sayı oluşturduğunuzu, hatta ona da M dediğinizi hayal edin.

Maalesef M irrasyonel sayısı sonsuza kadar uzanmasına rağmen hiç 9 sayısını içermiyor. Benzer biçimde e sayısında, pi sayısında da “A sayısı hiç yoktur” diyebildiğimiz bir A sayısı var mı, hâlen daha bilmiyoruz.

Özetle, maalesef pi sayısı geleceği görmüyor, her irrasyonel sayının yaptığı şeyi yapıyor: sonsuza kadar uzuyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close