"Peygamber olduğunu iddia etmek" günümüzde elbette çok mantıklı gelmeyebilir. İbrahimi dinler inanırları tarafından kurumsallaştırılmış, büyük kitlelerin iman etmesi ile ciddi oranda kabul görmüştür.
Günümüzdeki koşulları elbette 1400 yıl öncesinden çok daha farklıydı. Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemin öncesinde, yaşadığı dönemde ve sonrasında neredeyse mahallenin muhtarı gibi pek çok peygamber olduğunu iddia eden kişi ortaya çıkmıştır ve bunlara İslam Literatünde "sahte peygamberler" olarak ayrıca yer verildiği gibi, Kur'an Surelerinin Ayetlerinde de bahsedilmiştir.
Bunların içerisinde en ünlüsü Esved El-Ansi'dir: Veda Hutbesi döneminde Peygamberin rahatsızlığını fırsat bilmiş ve peygamberliğini ilan etmiştir. Üstelik kendine ciddi taraftar bulmuş San'a bölgesi ile Yemen'in tamamına bir dönem hükmetmiştir. Müseylime, Tuleyha Hüveylid, Secah el-Haris gene bu dönemde yaşamış ve Peygamberin vefatı ile peygamberliklerini ilan etmişler ve Halife Ebu Bekir bunlarla epey mücadele etmek zorunda kalmıştır. Hz. Muhammed öncesinde de pek çok peygamber olduğunu iddia eden kişi ortaya çıkmış olsa da, ölümlerinin ardından takipçileri ya başka kişilere yönelmiş veya o kişinin öğretilerini terk etmişlerdir.
Bu tip sahte peygamberlerin genel anlamda ortaya çıkmasında; zekat toplama, vergiye bağlama, kendilerine nüfuz edinerek bölgede güç sahibi olmak gibi kişisel çıkarların ön plana çıktığı görülmekte. [1]
Kaynaklar
- Hüseyin Günday. Klasik Arap Mizahında Sahte Peygamber Figürü. Alındığı Tarih: 18 Ağustos 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı