Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Suphi Güçlü
Üye 18 Ağustos 1 Cevap
2

peygamber olmak mantıklı mıdır?

Peygamberler bulundukları toplumun dini kabullerine tamamen zıt düşüncelerle ortaya çıkıp, yeni bir din getirdikleri ve günümüz dini kabullerine karşı çıkanların devlet korumasına rağmen karşı karşıya kaldığı tehditleri birlikte değerlendirirsek, sizce yasaların olmadığı,insan öldürmenin bir sorun olmadığı toplumlarda peygamber olmak mantıklımıdır?
336 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 18 Ağustos

"Peygamber olduğunu iddia etmek" günümüzde elbette çok mantıklı gelmeyebilir. İbrahimi dinler inanırları tarafından kurumsallaştırılmış, büyük kitlelerin iman etmesi ile ciddi oranda kabul görmüştür.

Günümüzdeki koşulları elbette 1400 yıl öncesinden çok daha farklıydı. Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemin öncesinde, yaşadığı dönemde ve sonrasında neredeyse mahallenin muhtarı gibi pek çok peygamber olduğunu iddia eden kişi ortaya çıkmıştır ve bunlara İslam Literatünde "sahte peygamberler" olarak ayrıca yer verildiği gibi, Kur'an Surelerinin Ayetlerinde de bahsedilmiştir.

Bunların içerisinde en ünlüsü Esved El-Ansi'dir: Veda Hutbesi döneminde Peygamberin rahatsızlığını fırsat bilmiş ve peygamberliğini ilan etmiştir. Üstelik kendine ciddi taraftar bulmuş San'a bölgesi ile Yemen'in tamamına bir dönem hükmetmiştir. Müseylime, Tuleyha Hüveylid, Secah el-Haris gene bu dönemde yaşamış ve Peygamberin vefatı ile peygamberliklerini ilan etmişler ve Halife Ebu Bekir bunlarla epey mücadele etmek zorunda kalmıştır. Hz. Muhammed öncesinde de pek çok peygamber olduğunu iddia eden kişi ortaya çıkmış olsa da, ölümlerinin ardından takipçileri ya başka kişilere yönelmiş veya o kişinin öğretilerini terk etmişlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tip sahte peygamberlerin genel anlamda ortaya çıkmasında; zekat toplama, vergiye bağlama, kendilerine nüfuz edinerek bölgede güç sahibi olmak gibi kişisel çıkarların ön plana çıktığı görülmekte. [1]

Kaynaklar

  1. Hüseyin Günday. Klasik Arap Mizahında Sahte Peygamber Figürü. Alındığı Tarih: 18 Ağustos 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close