Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 30 Eylül 5 Cevap
4

Ölümden sonraki hayata inanan arkadaşlar, sizce gerçeklik algısı nasıl olur?

Bu konu bilimsel açıdan çok merak ettiğim bir konu, zira ölünce tamamen yok olmak bana asla mümkün gelmiyor. çünkü hepimiz ruh kavramının varlığından haberdarız. ve kim bilir ölüm gerçeğinin var olduğu bu gezegende, bu durumun gerçekleşmesi ile varlığının nereye sürüklendiği belli olmayan koca bir bilinmez..
1,357 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Merve Çelik
Araştırmacı ve Yazar 1 Ekim

"Gerçeklik algısı" dediğimiz şey beyin denen organik bir yapı tarafından üretilir. Bu yapı çalışmayı durdurduğunda tıpkı bozulan bir televizyonun görüntüsünün gitmesi gibi algı da sona erer. "Ruh" kavramı ise ilkel atalarımızın doğa olayları karşısındaki çaresizliğinden doğan bir avuntudur. Evrenin enginliğinde, yok oluşun "koca bir bilinmezlik" değil, son derece sıradan ve doğal bir süreç olduğunu kabullenmek bence bu kadar zor olmamalı. Ne de olsa milyarlarca yıldır var olan bu evrende sonsuz yaşam vaadi ancak bir masalda yer alabilir.

145 görüntülenme
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ergünay
Kuantum Fiziği İlgilisi 7 Ekim

Eğer bilimsel olarak merak ediyorsanız ve bilimsel olarak konuşacaksak soruda iki yerde naçizane düzeltme yapmam gerekiyor. Birincisi, öldüğümüzde, bilimsel olarak, tamamen yok olmuyoruz zaten. Vücudumuzu oluşturan organik moleküller yavaş yavaş parçalanıp doğaya karışıyor. Daha sonra moleküler düzeyde başka canlıların yapısına katılıyoruz. Kemikler kalsa da entropinin kaçınılmaz artışı sebebiyle onlar da çok yavaş da olsa yok olacaklar.

İkincisi, ruh kavramının varlığından, bilimsel olarak, haberdar değiliz. Ruh kavramı, anlamadığımız konulara anlam vermeye çalışmamızdan kaynaklanan bir düşüncenin sonucu. Bütün bir insanlık tarihi, neredeyse ruhun varlığını kabul etme üzerine kurulmuştu. İnsanlığın ilk tanrısı güneştir. Sonrasında doğa, su, ağaç vs. Ruh kavramının valığı, bilimsel olarak, geçerli değildir. Dolayısıyla öldükten sonra başka bir evrene geçeceğiz, farklı frekanslarda bir canlı olacağız gibi kavramlar, bilimsel olarak, geçerli değildir ve bunlar, teozofi ve felsefenin konusundan öteye gitmez.

Yaşamamıza anlam aramak, ölüme çok büyük anlamlar yüklemek ve hatta korktuğumuz için ölümün bir son olmadığına inanmak gibi düşünceler bizi bilimsel düşünce yapısından çıkarıp hazır olmadığı ve istemediği şeyleri görmediğinde olmadığına inanan biri yapar.

Tüm Reklamları Kapat

Ruhun 21 gramlık bir kütlesi olduğuyla ilgili safsata haberi duymuşsunuzdur. Sözde-bilim destekçileri bu argümanı çok severler. Bunun bilim dünyasındaki çok yüzsüz bir yalan olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu konuyla ilgili bir evrim ağacı makalesini de okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak, bilimsel olarak konuştuğumuzda, ruhun varlığını bilemiyoruz. Bilinç, farkındalık, şablon bulma, plan yapma vs. gibi yaklaşımlar bildiğimiz kadarıyla sadece insanda olan davranışlar ve bunlar açıklayabildiğimiz ve yavaş yavaş da olsa açıklayabileceğimiz bir takım süreçlerin sonucu.

Geçmişte yıldırımı anlamadığı için Zeus'un cezalandırdığını düşünen bir toplumla, "Kediler ve kuşlardan farklıyız, neden? Bir anlamı olmalı. Bu kadar önemli biriysek öldüğümüzde yok olmamalıyız." sorusuna cevap veremediğinde ruh vardır diye sonuca varan bir toplumun farkı yoktur. Bazı şeyler ispatlanamaz ve inanç olarak kalır. Tanrının varlığı ve yokluğu ispatlanmadığı için, ve bence asla da ispatlanamayacağı için, bilimsel olarak konuştuğumuzda, ruh kavramının varlığını bilemeyiz. Sadece inanabiliriz ve buna göre yaşayıp buna göre ölebiliriz ama bu bilimsel olarak bir şeyi ispatlamaz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Emre Doğan
Öğrenciyim 3 Ekim

Sana bir kaç kelime ile cevap verceğim

İnsanların ölüm denen, doğanın bir kanunu olan bu olaya neden bu kadar anlam yüklüyor anlamış değilim . Doğup büyüyüp ölen sadece insanlar değil , hayvanlar bitkiler hatta yıldızlar ve evrenler ölüyor . Ölüme bu kadar anlam yüklemeye ne gerek var??

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur Aslan
Avukat Hanım 4 Ekim

Tek bir boyutta yaşam olmadığını kabul edersek , diğer boyutların da kendine göre kuralları vardır diye düşünüyorum . Varlık ve yokluk birbiriyle anlam kazanır . Var olmuyoruz , yok olmuyoruz ama yer değiştiriyoruz . Hatta boyutlar arası geçiş ile haberci rüyaların çok farklı şeyler olmadığını düşünüyorum bu aralar .

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Müslüman 29 Ekim

Ruh farklı bir evrene ait varlıktır, emir ve halk alemi gibi, zaten madde de bir zamanlar yaratıldı, ve ruh madde değildir ama oda yaratılmıştır. Buda fizik kurallarıyla açıklamanın mantıksız olduğuna geliyor, çünkü maddeden farklı bir yaratılış ve madde ile birleşmesiyle canlı oluşuyor. Nasıl melekler, cinler ayrı alemse ruhlarda ayrı bir alem. 7 kat gök, 7 kat yer, kürsü ve arş...

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close