Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mesut Can Atar
Üye 26 Ocak 2024 3 Cevap
8

Nonteist, deist vs. göre ölümden sonra insanları ne bekliyor? Sonsuza kadar bir yokoluş mu yoksa tekrardan evrimsel süreç geçirme ihtimali var mı?

Nonteist, deist vs. lere göre ölümden sonra insanları ne bekliyor? Sonsuza kadar bir yokoluş mu yoksa tekrardan evrimsel süreç geçirip tekrardan dünyaya geri dönüş olma ihtimali var mı? Ne kadar teist olsam bile merak ettiğim bir konu ve nonteistleri ebedi yokoluş ihtimali korkutmuyor mu?
1,011 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 26 Ocak 2024

Deizm özellikle kiliselerin ortaçağ'daki skolastik düşünce yapısıyla trend haline gelmeye başlamıştır. Rönesans ve reform hareketleriyle birlikte Deizm adeta hristiyanlık içerisinde tekrardan bir kimlik kazandı denilebilir.

Pierre Viret deistleri o dönemde şöyle tanımlıyordu: "Dünyanın ve cennetin yaratıcısı olan bir Tanrı'ya inanan, ancak İsa Mesih'i ve onun öğretilerini reddettiğini ifade edenler."

Pierre Viret'in bu yorumundan hareketle Deizm içersinde, ölümden sonra cennet olduğuna inanlarda vardır. Ancak tabiki bu tüm deistler için geçerli değildir, çünkü Tanrı'nın insana kutsallık addettiğini savunanlarda var, evrenin tamamen mekaniksel bir işleyişi olduğu sürenlerde var.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa cevap: Toparlayacak olursak Deizm için bazı kesimler, cennet vari bir ölüm sonrası düşünürken, bazı kesimler farklı ruhsal süreçlere, bazı kesimler ise tamamen yok oluşun gerçekleştiğini düşünür. Bu yüzden dolayı ölüm sonrası yaşam için deizme ait temel bir görüş sunulamaz!

Kaynaklar

  1. Volkan GÜMÜŞ. Deizm.
  2. Thomas Paine. Akıl Çağı.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist 27 Ocak 2024

%99,99999978, bu sayının ne olduğunu tahmin edin. Bu sayı Dünya üzerinde şu anda yaşayan insanların evren tarihi boyunca hiç var olmadığı sürenin yüzdesel oranı.

Bir şekilde varız ve fiziki veya duygusal pek çok şeyi deneyimliyoruz. Ve önümüzde duran kocaman bir gerçek var "ölüm". Tüm hissettiklerimizin bir anda sonsuz bir yok oluşa sürüklenmesi bizleri korkutabilir, hatta dehşete düşürebilir. Benliğimizin farkına vardığımızdan beri varlık denizinin içinde yüzüyoruz ve sonsuz yokluk kavramı elbette duygu dünyamızın kabullenmekte zorlanacağı bir durum.

İşin biraz teknik tarafına baktığımızda pek çok elementin kimyasal aktivitesi ile entropiyi (düzenden düzensizliğe akış) yavaşlatan kimya fabrikasından başka bir şey de değiliz. Evren'in işleyişi bir şekilde canlı yaşamı olarak tanımladığımız süreci başlattı ve her sırası gelen bir süreliğine bu deneyimi hissediyor. Bence en iyisi, hazır sıra bize gelmişken bu yaşam denen tecrübenin hakkını verelim. Kaçınılmaz sonu sürekli düşünerek kendimizi yıpratmanın hiç gereği yok.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasanali Koç
Felsefe üzerine araştırmalar yapıyorum 26 Ocak 2024

Nonteist biri olarak sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım lakin bu cevapların kişiden kişiye değişiklik göstereceğini söylemeliyim.

Ölümden sonra hiç bir şey beklemiyor bunu somut bir şey ile örnekliyecek olursam derin uykuda hiç bir şey hatırlamamamız gibi bir durum yaşayacağımızı düşünüyorum.

Sonsuza kadar bir yok oluş oluyor sanırım sizin tanımınıza göre.

Tüm Reklamları Kapat

Edebi bir yok oluş ihtimali korkutmuyor veya korkutmaması gerekiyor çünkü benim iradem ile değişecek bir sonuç değil veya bir kanıya inanarak bu sonucu değiştiremem bu sebeplerden ötürü korkmaktansa ölüm gelene kadar buna inanmak daha mantıklı geliyor.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close