Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Hüseyin Kaya
Üye 4 Mart 2021
0

Nesilleri tükenmeden önce diğer insan türleriyle kültürel alışveriş yapıyor muyduk?

İki farklı insan türünün karşılaşması sonrası neler yaşanmış olduğuna/olabileceğine dair yazılı/yazılı olmayan bir kaynak veya herhangi bir belirti bulunabildi mi?
186 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 5 Mart 2021

Hayır, bulunamadı. Çünkü bulunamaz. Çünkü diğer insan türleri ile herhangi bir kültürel alışverişte bulunmamız olanaksız. Çünkü yer yüzünde, diğer insan türlerinin bulunduğu dönemlerde kültür diye bir şey yoktu.

Kültür dediğimiz olgu belirli sosyal ilişkiler, inançlar ve inanç sistemleri, gelenekler, sosyal kabakalaşma, görev bölümü, aile ve aileler arası ilişkiler gibi, topluluk halinde yaşayan insanların yaşamları ve birbirleri ile ilişkileri dahilinde ortaya çıkan ve bunların nesiller boyu olgunlaşıp, biriktirilip kalıplaşması ile netleşen dinamiklerdir. Kültür dediğimiz olgunun varlığından bahsedebilmemiz için ancak insanların topluluk halinde yaşamaya başlamasını beklememiz gerekir.

İnsanlar, günümüzden 10-12 bin yıl kadar önce tarımı keşfettiler ve tarımın keşfi ile yerleşik hayata geçerek topluluk halinde yaşamaya başladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Buna göre bildiğimiz son insan türleri homo florensis veya erektusun bile 15-30 bin yıl önce soyları tükenmiştir ya da sapiens ile çiftleşerek sapiens türünün içine karışmışlardır. Yani farklı insan türlerinin dünyada yaşadığı dönemde henüz insan toplu ve yerleşik yaşama geçmemişti. Ve türler, kendilerine ait topluluklar kurmuş da değillerdi. Bu nedenle sapiens ya da neandertel hatta erektus kültürü diye bir şey yok. Türlere ait kültür diye bir şeyin var olabilmesi için tarihler birbirinden oldukça uzak.

Özetle, insan türlerinin kendilerine ait bir kültüre sahip olduğunu iddia etmek zor. Ancak avlanma taktikleri, beslenme barınma biçimleri, düşmanlardan korunma yöntemleri farklılık gösterebilir. Bunlar da kültürel olgular değillerdir.

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İnsanın Evrimi. (5 Mart 2021). Alındığı Tarih: 5 Mart 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Homo. (5 Mart 2021). Alındığı Tarih: 5 Mart 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close