Bence cok guzel bir soru. Sadece girisi olan ama olene kadar cikisi olmayan bir sistem dusuncesi.
Aklima gelen muhtemel bariyer; vucudun kullanigi girdiler enerji elde etmek ve yapi tasi uretmek icin kullaniliyor, kullandigimiz bu maddeler de saf halde bulunmuyor. Mutlaka birseylerle birlikte ihtiyaclarimizi aliyoruz, kullanabildiklerimizi icinden ayirip, kalani atiyoruz. Vucudumuzda olmus hucreleri de atiyoruz.
Dolayisiyla pratik cevap imkansiz gibi gorunuyor ancak uzerine beyin firtinasi gerceklestirme deger bir soru.
Saniyorum bu sorunun cevabi, atomlarin bilesik olusturabilme ve ayrisabilme kapasiteleriyle ilintili.
Basitten baslayalim, olu hucreleri atom veya molekul duzeyinde bilesiklerine ayirip, tekrar birlestirmek muhtemelen olu hucreyi atip, gerekli maddeleri disardan almaya gore daha masrafli bir surectir.
Vucuda giren her turlu maddeyi kullanabilmek icin de periyodik cetveldeki uranyum, plutonyum gibi radyoaktif maddeler ve bunlarin her izotopunun vucutta bir sekilde enerji uretmek veya yapi tasi olmak icin bir fonksiyonu olmasi gerekir. Bu yapi taslari, birbirini muadili oldugu durumda aslinda, evrimsel bir abantaj da yakalaniyor, yani ac kalma gibi bir risk kalmiyor. Ancak, sanirim boyle bir durumda en tehlikeli seylerden biri vucuda bir seylerin kontrolsuzce girmesi olurdu, nefes almamamiz gerekirdi. Aldigimiz her nefeste biraz daha siserdik ve vucut butunlugunu korumak icin daha fazla nefes almamiz gerekebilirdi. Dolayisiyla evrimsel dezavantaj da yaratabilirdi. Bunun cozumu de ya devamli asiri hareket etme ihtiyaci olurdu ki enerjiyi yakalim veya her turlu hareketin muazzam enerji tuketimine ihtiyac duymasi olabilirdi, her iki durum da evrimsel acidan dez avantaj olurdu.
Bir baska bakis acisi da, sistemin sadece girdisi olur ama ciktisi olmazsa, cevre ile etkilesimi cok duser, cevredeki kaynaklari bunyesinde hapseden canlilar olurduk ve cevremizdeki hayat sansini dolayisiyla kendi hayat sansimizi da sanirim onemli olcude azaltirdik.
Keyifli bir beyin jimnastigi sorusuna, olsaydi nasil bas belasi olurdu tadinda bir cevap oldu maalesef, neden olmadi veya nasil olurdu diye de cevaplayabilmek isterdim ama aklima o secenekler bu soruda gelmedi.