Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Celal Şavkiyev
Celal Şavkiyev
1,626 UP
Üye
2

İnsanlar neden bazen yaşamayı seçmez?

395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Zengin
Onur Zengin
63K UP
Lise mezunu-universite ⏳Uzun süredir evren üzerine sorgulama

Merhaba öncelıkle şuna bır göz atalım;

İntihar Ve Nedenleri: İnsanlar değişik nedenlerle yaşamlarına son vermek isterler. İntihar önlenebilecek bir ölüm nedenidir. Bu kararın alınmasına neden olan etmenler çok değişiktir.[1]

Genelde birkaç neden bir arada bu eylemin ortaya çıkmasına yol açar. Kendisini öldüren insanların %90’ı depresyon hastasıdır. Depresyon ve diğer ruhsal hastalıklar yanında kötü yaşam olayları da intihar riskini artırmaktadır. İntiharın bireysel olduğu kadar toplumsal boyutu da vardır.

Tüm Reklamları Kapat

İntiharlar, önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tüm dünyada günde ortalama 1000 kişi intihar ederek yaşamına son vermektedir.Tüm dünyada 42 saniyede bir kişi yaşamına son vermek için intihar girişiminde bulunmakta, 17 dakikada bir de bir kişi intihar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İntihar sıklığı yaş gruplarına göre ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Özellikle gençlerde önemli bir sorundur. ABD’de yapılan araştırmada 15-24 yaş grubunda ölüm nedenleri arasında üçüncü sırayı intiharlar almaktadır.

İntihar nedenleri çok çeşitlidir. Bazı durumlar intihar riskini artırmaktadır. Bunlar arasında:

1)Psikiyatrik hastalıklar

2)Sosyal nedenler

Tüm Reklamları Kapat

3)Psikolojik nedenler

4)Biyolojik yatkınlık

5)Genetik yatkınlık

6)Fiziksel hastalıklar sayılabilir.

kaynaga erişirseniz daha anlamlı bir sonuca varmış olacagınıza ınanıyorum.

Bence ınsanoglunun temel amacı hayata gelırken secım yapmıs olmasa dahı olabıldıgınce zevk almak'tır,nasıl mı?Söyle kı yuzyıllar yuzyıllar önce 30-40 yasa kadar yasamak ımkansızdı,lakın hayatta kalma cabası verıyorlardı aklınıza ne gelırse bununla ılgılı o hayatta kalma cabası ıcın verılen mucadele bıle zevk'tır,amactır,bknz ınsan dogarken secım yapmadıgı halde dıyorum,sımdılere gelırsek zevk konusu cok farklı yerlere evrıldı,bu bazen yetmıyor,az gelıyor dahı olsa en ıyısı ıcın yasamalıyız,sonucunda ıyı seyler olur,olmaz lakın hayat budur,bence bazı varlıklar köpek,kedi,insan vb bu zevk doyumunu tadamadıgı vakıt yasamaya değer bulamadıgı ıcın yaşamını durdurur,doğarken kımse secım yapmamıs da olsa, boyle bırsey olması cok anlamlı bence,çirkin-güzel,kötü-iyi nasılsa buda aynı ,nasılkı kötü biri iyiye dönusebılır ıntıharlarıda önleyebılırız,toplum olarak veya ınsan kendısı önleyebılır,kötu gelebılır ama bır okadar da anlamlı,kımseyı ıntıhara meyıllı etmek ıstemem asla once savaş,pes etme,herşeyi gör bundan dolayı bıle zevk alırsın ıntıhar etmek basıt bırsey degıldır,kımse durduk yere oyle bır karara varmaz,mesele odur kı işte bırbırımıze yakın,sımsıkı olsaydık dıye bırseyler sacmalayamam,kim olursan ol ımkanlarını zorlamaya bak,olmadıgında bır yola varırsın saten ama bu ıntıhar denen yol cok karmasıktır,herkesın kendı kararı lakın önce 1:oldugunca guclu durmak herseye karşı 2:savaşmak 3:pes etmemek 4:herandan tad-zevk almaya bakmak 5:ımkanları zorlamak 6:burası artık ınsanın ınsıyatıfıne kalmıs umarım hıcbır ınsan buraya kadar gelemez,ne denebıır kı..

Sunuda eklemelıyım kı dogarken akıl hastalıgı veyahut başka şeylerden ötürü olan yaşama son vermeler yukarıda benim yazdıklarımı içermez.

İyi okumalar arkadaşım.

Kaynaklar

  1. Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi. İntihar Ve Nedenleri. Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close