Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rüya Ocak
Üye 1 gün önce 1 Cevap
1

Neden Güzel Şeyler Daha Az Ulaşılabilir?

13 yaşındayım.Bugün güzel ve bizleri mutlu edecek şeylerin hep daha az ulaşılabilir ve yerine göre zararlı olduğunu farkettim.Örnek verecek olursak;bilgisayarla oynamak hepimizi mutlu eder ama bir o kadar da zararlıdır,çikolata sebzelere göre daha güzeldir ama daha zararlıdır.Ders yapmak başarılı olmamızı sağlar ama sıkıcıdır gibi... Ama neden?
112 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Verda Altınay
Matematik Eğitiminde doktora öğrencisi ve araştırma görevlisiyim 20 saat önce

Merhaba Rüya,

Sorun için tebrik ederim. Bazen sorular cevaplardan daha elzemdir.

Verdiğin örnekler üzerinden başlayalım. Beynimizde "ödül"leri algılayan bir bölge mevcut. Bahsi geçen bu bölge, kimi aktivitelerde aktifleşir. Çikolata yemek, beyindeki bu bölgenin çalışmasını sağlar dolayısıyla ödül gibi gelir. Bununla birlikte elbette beynimiz yorulmayı sevmez. Daha az enerji harcayacağı, dolayısıyla daha az dikkat gerektiren eylemler her ne kadar sağlıklı gelmese de, enerjiden tasarruf etmek adına beyin bu aktiviteleri sever ve beynin yine ödül bölgesi aktifleşir. Örnek vermediğimiz ancak zararlı grubunda yer alan örneklere gelelim; Fast food dediğimiz besin grubu, fazlaca kalori içeriyor, üstelik emek gerektirmeden. Dolayısıyla beynimiz atalarımızdan kalan hayatta kalma modunu arka planda hep çalıştırıyor. Bu sebeple fast food evrimsel anlamda bir mutluluk aracı. Zararlı gördüğümüz her şey, dengeli olarak maruz kaldığımız sürece faydalı bile olabilir. Video oyunlarının sosyal becerilere katkı sağladığı biliniyor. Çikolata, beyin sağlığına ve hafızaya iyi geliyor. Sosyal medyanın zararlarını hepimiz biliyoruz, ancak gün içinde kısa bir süre sosyal medyaya maruz kalmak, gündemi takip etmeyi dolayısıyla sosyalliği etkiliyor. Bunu faydalı şeyler için de söyleyebiliriz. Fazlasıyla meyve yemek, vücudumuza şeker yüklemekten başka bir şey değildir. Fazla okumak, göz sağlığına da sosyal yaşantımıza da zararlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Faydalı olarak adlandırdığımız şeyleri tamamlamadığımız sürece beynimizin ödül kısmı çalışmaz. Bunula birlikte ders çalışmak konsantre ister, bu da enerji harcamak demektir. Dolayısıyla beyin sıkılmayı seçer, yorulmak istemez. Yoğun bir çalışmadan sonra neredeyse fiziksel bir yorgunluk hissederiz, çünkü beyin fazla enerji harcar. Ancak kimilerinin sıkıcı bulduğu şey kimileri için eğlenceli olabilir. Bu da motivasyonla sağlanır. Motivasyonumuz yoksa, beynimizi disiplin ile ikna etmemiz gerekir. [1][2]

Zehir ve panzehir arasındaki ilişkiye benzetmek yanlış olmaz. Dengeyi şaştığında birinden biri diğerine dönüşür.

Kaynaklar

  1. C. Zeli, et al. (2022). Chocolate And Cocoa-Derived Biomolecules For Brain Cognition During Ageing. Antioxidants, 11(7), 1353.. Antioxidants. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. İmren. Video Oyunları Faydalı Mı, Zararlı Mı?. Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2025. Alındığı Yer: TÜBİTAK | Arşiv Bağlantısı
  3. Doç. Dr. Gökhan Özışık. Aşırı Meyve Tüketimi Karaciğere Zarar Veriyor. Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Memorial Wellnes | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close