Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhammet Talha Özkul
Üye
2

Neden genelde uzaylıları büyük gözlü, yeşil tenli ve büyük kafalı canlılarmış gibi resmediliyor?

1,774 görüntülenme
Neden genelde uzaylıları büyük gözlü, yeşil tenli ve büyük kafalı canlılarmış gibi resmediliyor?
Neden genelde uzaylıları büyük gözlü, yeşil tenli ve büyük kafalı canlılarmış gibi resmediliyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

çok güzel bir soru sormuşsunuz, sayenizde bende de merak oluştu, kendimce teoriler uydurdum :) soruyu 2 kısma ayırıp cevaplayacağım. ilk kısım hayal gücüyle alakalı. hayal gücünün sınırı nedir? hayal gücümüzün sınırı önceki deneyimlemelerimizle sınırlıdır. bir insan görmediği, duymadığı bir şeyi hayal edemez. mesela yeni bir canlı gördüğümüz zaman önceki gördüklerimizle kıyaslayarak tanımlamaya çalışırız, yeni bir müzik aleti duyduğumuz zaman önceden duyduklarımızla tanımlamaya çalışırız, yeni bir meyve yediğimiz zaman önceki tatlardan yola çıkarak anlatmaya çalışırız. mesela mısır mitolojisini düşün, tanrılarını hep yarı insan yarı gördükleri hayvanlar olarak betimlemişlerdir, daha farklı bir figür ortaya çıkmamıştır, çünkü sadece deneyimledikleri hayvanlardan ve özelliklerinden yola cıkılarak hayal edilebilir daha fazlasına gidilemez.

insanların görmedikleri bir şeyi hayal edemediklerini kabul ettikten sonra, sorunun 2inci kısmına gelelim. görmediğimiz bir canlıyı nasıl tanımlarken genel bir düşünce hakim? bunu popüler kültüre bağlıyorum şahsen. ilk uzaylı filmleri insandan farklı olmayan varlıklar olarak tasvir edilmiş, sonra makyaj ve kostum teknolojisi ilerledikçe daha farklı uzaylı görüntüleri çıkmış ortaya. "tehlikeli uzaylılar" genel olarak pençeleri olan, dişleri sivri, çirkin varlıklar olarak gösteriliyor ve bu "tehlikeli uzaylı" denildiği zaman bir genelleme ortaya çıkmıyor çok farklı filmlerde çok farklı görüntüleri var. en popüler olanı ki benimde en sevdiğim film serilerinden biri olan "alien(1979)" filmi, insan boyutunda bir kertenkeleye benziyor.

Tüm Reklamları Kapat

"tehlikeli olmayan, sevimli ve dost canlısı uzaylı" konseptine gelince genel olarak dediğiniz gibi insana benzeyen, sevimli, yeşil tenli, büyük kafalı, siyah gözlü, ufak tefek canlılar herkesin aklına geliyor. çünkü genel olarak vahşet içermeyen filmlerde bu uzaylı figürü kullanılıyor. mesela E.T.(1982) yapımı filmi hatırlayalım. kahve rengi tenli olması dışında tüm özellikler buna uyuyor. müzik gruplarının, posterlerin, çizgi filmlerinde bu uzaylı görüntüsü kullanılıyor genelde. belki daha sempatik geldiği için, belki de "insan dışı zararsız uzaylı" denildiği zaman bu tarz bir varlık filmlerde popüler olduğu için herkesin aklına bu figür geliyordur.

bu yazdıklarımın hepsi benim kendi hipotezimdir, kesin bir şey yoktur kendi fikirlerimdir.

238 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close