Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülce Günay
Üye 1 gün önce 1 Cevap
3

Nasıl varoluşçuluğu tanıyabilirim? Yeni başlayanlar için bu düşünce kapsamlı eser öneriniz var mı?

163 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Beril Sıla Topak
Felsefe ve edebiyata ilgim var. 15 saat önce

Varouşçuluk (egzistansiyalizm), 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmış bir felsefe akımıdır. Temelinde insanın kendi varoluşunu, kendi değerlerini, fikirlerini kendisinin oluşturabileceği, kendisinin yaratabileceğine dayanan bir akımdır. Aslında bu düşünce dönemin baskın felsefe düşüncesine bir tepkidir. İlk varoluşçu filozofun da Soren Kierkegaard olduğu düşünülür ki kendisi Kantçılık ve Hegelciliğe karşı olarak bireysel bir tutuma sahiptir.

Varoluşçuluğun diğer temsilcileri için;

-Jean Paul Sartre

Tüm Reklamları Kapat

-Nietzsche

-Karl Jaspers

-Martin Heidegger

-Gabriel Marcel

Tüm Reklamları Kapat

-Albert Camus gibi isimleri görebiliriz.

Varoluşçuluğun burada açıklayabileceğimden çok daha derin bir akım olduğunu düşünüyorum. Ve bireysel olarak da üzerine düşünmeyi en sevdiğim felsefi akımlardandır. Bu nedenle Varoluşçuluk fikri üzerine ufuk açıcı olduğunu düşündüğüm kitaplar şunlardır:

Yusuf Atılgan – Aylak Adam

Franz Kafka – Dönüşüm

Albert Camus – Başkaldıran İnsan

Milan Kundera – Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği

Fyodor Dostoyevski – Yeraltından Notlar

Fyodor Dostoyevski – Budala

Albert Camus – Veba

Jean Paul Sartre – Bulantı

Tüm Reklamları Kapat

Fernando Pessoa – Huzursuzluğun Kitabı

Oğuz Atay – Tutunamayanlar

Soren Kierkegaard- Either/Or: A Fragment of Life.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer daha didaktik bir okuma deneyimi istiyorsan dilinin ve anlatımının görece sade ve akıcı olduğunu düşündüğüm Jean Paul Sartre-Varoluşçuluk'u tda avsiye ederim.

İyi ve bol düşünmeli günler dilerim!

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close