Hastalık halinde aşı yapılmasıyla ilgili bir problem yok. Öyle olsaydı aşılamalardan önce test yapılması şart olurdu. Ama biliyoruz ki hastalık ile eşzamanlı aşılamaların bir yan etkisi yok.
Hayvanlarda yapılan uygulamalarda salgın esnasında hasta da olsalar aşıyı uygularız. Aslında aşının patojenle rekabete girdiği düşünülüyor ve bir strateji olarak da kullanılıyor.
Biontech'in mRNA aşısı kas içi enjeksiyonla uygulanıyor. Içinde virüs yok sadece virüsün antijenik determinantı olan Corona yani taç kısmından bir parçanın genetik bilgisi var. Kasa enjekte edilen bölgede aşı mRNA'sı kas hücrelerinin sitoplazmasına giriyor. Konakçı hücre çekirdeği ile etkileşime girmeden kendi kendini çoğaltıyor. Çoğalttığı virüs parçaları hücrenin çevresine T ve B lenfositleri yani bağışıklık sistemi hücrelerini çekiyor ve bağışıklık sistemi cevap yani antikor oluşturuyor.
SARS-COV-2'nin bulaşma yolu ise çoğunlukla solunum yolunda bulunan , ACE2 proteini taşıyan hücreler. Yani aşılama ve enfeksiyon iki farklı lokasyonda.
Tek çekince küçük yaştaki çocuklarda ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklarda olabilir. Onlar için aşı ve hastalık birlikte büyük yük oluşturabilir, onlara aşı uygulaması riskli olur.