Çevremize baktığımızda kalp krizinde artış görüyoruz sizce bunun sebebi mRNA aşıları olabilir mi? 2 doz alman aşısı olduk insan şüphe etmiyor değil sizler ne düşünüyorsunuz ?
Covid aşıları milyarlarca insana uygulandı. Bir sorun yaratsaydı bu kadar geniş bir popülasyonda gözden kaçırmak mümkün değildi. Çünkü özellikle bilimi önemseyen ülkelerde aşılananlar ve aşı etkileri yakından izlendi. Olumsuz bir durum aşılamanın durdurulması ve iznin askıya alınması ile sonuçlanırdı.[1]
Kalp krizinde ki artışın sebebi pandemi döneminde insanların evde oturup herhangi bir spor aktivitesi yapmaması, düzensiz beslenme sonucu obezite gibi sağlık sorunların oluşması ve sigara, alkol türü kötü alışkanlıkların artması olabilir.
Aynı zamanda yediğimiz meyve ve sebzede kullanılan kimyasal ilaçlar ve hormonlar da sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Hayatımızın her alanında olan abur cuburların da sağlık üzerindeki etkisini unutmamak gerekir.
Hayır. Bu, aşı karşıtları arasında popüler bir yalan olsa da kalp krizleri veya kanser gibi kulağa korkutucu gelen hastalıklarla mRNA aşıları arasındaki ilişkiyi gösteren tek bir araştırma veya kaynak bile gösteremediklerine dikkat edin. Tam tersine mRNA aşılarının güvenli olduğunu ve bu tür hastalıklarla hiçbir alaka bulunamadığını gösteren çalışmalar gelmeye devam ediyor. Aşı karşıtlarının yaptığı, 'Etrafınıza bakın, göreceksiniz!' tarzı düşük-seviyeli bir argüman. Bilim böyle yapılmaz. Bilimsel gerçeklere anekdotlarla ulaşılmaz. Veriye baktığınızda, böyle bir ilişki göremiyorsunuz. Eğer mRNA aşıları kansere veya kalp krizine neden olsaydı, şu anda kanserle mücadelede en öne çıkan teknolojilerden biri mRNA aşıları olmazdı herhalde, değil mi?[1]
mRNA aşıları bir miktar miyokardit ve perikardit riskini arttırıyor gibi gözüküyor; ama COVID-19 hastalığının kendisi bu riski daha fazla arttırıyor (her ikisinde de bu risk epey düşük olmakla birlikte).[2] Dolayısıyla kalp hastalıkları endişe kaynağıysa, hastalığa yakalanmak aşı olmaktan daha kötü olduğu için, aşı olmak halen daha avantajlı.
Kalp ve damar hastalıkları ve kanser, başta obezitenin artışı olmak üzere kötü beslenme, plastik maruziyeti, iklim krizi gibi bir dizi berbat problem nedeniyle zaten insanları en çok öldüren hastalıkları barındırıyor ki 2000'lerden bu yana bu problemlerin şiddetinin artmasıyla birlikte bu ölümler daha genç yaştaki kişilere ulaşmaya başladı. Bu, pandemi olsaydı da böyleydi, olmasa da böyle.
Tüm Reklamları Kapat
Aşı karşıtları, bu tip trendlerin hepsini mRNA aşısına bağlamaya çalışarak genel olarak aşı karşıtlığı üzerinden prim yapmaya çalışıyorlar. Yaptıklarının, ''Su içen her insan ölüyor, demek ki su ölümcüldür.'' demekten hiçbir farkı yok. Bilimde etken faktörler ile sonuçları net olarak birbirine bağlayacak istatistiki metotlar kullanırız; alternatif açıklamaları eleriz, anca ondan sonra korelasyonlar, ondan sonra da nedensellik ilişkileri ortaya çıkar. Aşı karşıtları hiçbir şey yapmadan, oturdukları yerden sallıyorlar.
Bunlara itibar etmeyiniz. Her zaman kaynak isteyiniz ve o kaynakları gidip kendiniz okuyunuz, bu işi bilenlerin o araştırmalar hakkında neler söylediğini etraflıca inceleyiniz. Sağlığınızı gerçekten önemsiyorsanız, önerilerin aşıları düzenli olarak olunuz. mRNA aşıları sadece Avrupa'da 1.4 milyon insanın, toplamdaysa 14.4 milyondan fazla insanın hayatını kurtardı.[3] Onlardan biri de siz olabilirsiniz.
268 görüntülenme
Kaynaklar
E. J. Sayour, et al. (2024). Cancer Mrna Vaccines: Clinical Advances And Future Opportunities. Nature Reviews Clinical Oncology, sf: 489-500. doi: 10.1038/s41571-024-00902-1. | Arşiv Bağlantısı
The Beat. Covid 19 Vaccine And Heart Patients Myocarditis And Pericarditis. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: VCU
| Arşiv Bağlantısı
Wiley. (2022). Lives Saved By Covid‐19 Vaccines. Wiley, sf: 2129-2129. doi: 10.1111/jpc.16213. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
18
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
2024 yılında Türkiye'nin dört bir yanında bilimin sesini yükseltelim mi?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024'te de bilimin Türkiye'nin her köşesine ulaşmasına katkıda bulunun! Evrim Ağacı olarak, sizin desteğinizle bilim iletişimini daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Milyarderlerin, devletlerin veya uluslararası örgütlerin hiçbir desteği olmadan, neredeyse tamamen sizler gibi bilimseverler sayesinde ayakta duruyoruz. Siz de bu yolculuğun bir parçası olmak isterseniz, bize destek olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“İki insan, hiçbir zaman birebir aynı kitabı okumamıştır.” Edmund Wilson
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).