Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Üye 2 Aralık 2022 1 Cevap
1

Monolit nedir? Monolit hikayeleri gerçek midir?

"2001: Uzay Yolu Macerası" filmini izliyordum. Maymunların yakınına bir "Monolit" düşüyor ve hepsi merak ediyordu. Aynı sahneyi Cem Yılmaz filmi olan "Arog" ta da görmüştüm. İnternette daha çok "meme" konusu haline gelmiş. Bu olayın bilimsel olarak dayanağı nedir?
645 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 2 Aralık 2022

Monolitin espirisi doğada kendi kendine oluşmayacak birşey olması ve ancak belirli bir dizayn, işçilik dolayısıyla bir akıl gerektiyor olması.

Doğada tek tip bir jeolojik oluşumdan, büyük ebatta ve düzgün bir şekil kendiliğinden meydana gelmez. Ya içinde başka katmanlar olur, büyükse de düzgün, simetrik değildir. Muhtemelen keskin kenarlı değil kenarları su veya rüzgar gibi etmenlerle yuvarlatılmıştır.

2001:A Space Odyssey filmi,[1] bilimkurgu edebiyatının ünlü isimlerinden Arthur C. Clarke'ın bir kitabından uyarlanmıştır. Arthur C Clarke bir başka ünlü eseri Rama serisinde kusursuz bir silindiri gelişmiş bir medeniyetin göstergesi olarak kullanır. Bunlar Arthur Clarke'nin eserlerinde ortaya koyduğu 3 yasa ile daha iyi anlaşılabilir:

Tüm Reklamları Kapat

" 1. Tanınmış ancak yaşlıca bir bilim insanı bir şeyin mümkün olduğunu söylüyorsa, kuvvetle muhtemel haklıdır. Bir şeyin imkânsız olduğunu söylüyorsa, büyük ihtimalle yanılıyordur.

2. Mümkün olanın sınırları, ancak bunların ötesine; imkânsıza doğru uzanılarak tanımlanabilir.

3. Yeterince gelişmiş bir teknoloji sihirden ayırt edilemez."

Filimdeki monolit ise gelişmiş insan teknolojisinin geçmişe, insanlığın başlangıcına gönderildiğinde nasıl da büyüsel ve Dünyadışı durabileceğine bir göndermedir.

Bilimkurgu kulübü'nün web sitesinde yazarla ilgili ilginç makaleler bulabilirsiniz. Bir tanesini linke bırakıyorum.

Kaynaklar

  1. I. Yamanol. Arthur C Clarke'ın Üç Yasası. Alındığı Tarih: 2 Aralık 2022. Alındığı Yer: Bilimkurgu Kulübü | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close