Diğer organellerden farklı olarak, mitokondri biri dış diğeri iç olmak üzere iki zara sahiptirler. Her zarın farklı görevleri vardır. Mitokondri, her biri farklı roller üstlenen farklı bölmelere veya bölgelere bölünmüştür.
Başlıca bölgelerden bazıları şunlardır:
Dış zar: Küçük moleküller dış zardan serbestçe geçebilir. Bu dış kısım, proteinlerin geçmesine izin veren kanalları oluşturan, porin adı verilen proteinleri içerir. Dış zar ayrıca çok çeşitli işlevlere sahip çok sayıda enzime de ev sahipliği yapar.
Zarlar arası boşluk: İç ve dış zarlar arasındaki alandır.
İç zar: Bu zar, çeşitli rollere sahip proteinleri tutar. İç zarda porin bulunmadığından çoğu moleküle karşı geçirimsizdir. Moleküller iç zarı ancak özel zar taşıyıcıları ile geçebilirler. İç zar ATP'nin çoğunun oluşturulduğu yerdir.
Krista: Bunlar iç zarın kıvrımlarıdır. Membranın yüzey alanını arttırırlar, dolayısıyla kimyasal reaksiyonlar için mevcut alanı arttırırlar.
Matris: İç zarın içindeki boşluktur. Yüzlerce enzim içeren ATP üretiminde önemlidir. Mitokondriyal DNA burada bulunur.
Tüm yaşam formlarında bulunan karmaşık bir organik kimyasal olan ATP, metabolik süreçlere güç verdiği için sıklıkla moleküler para birimi olarak anılır. ATP'nin çoğu mitokondride sitrik asit döngüsü veya Krebs döngüsü olarak bilinen bir dizi reaksiyonla üretilir. Enerji üretimi çoğunlukla iç zarın kıvrımlarında veya kristalarında gerçekleşir.
Mitokondri, yediğimiz besinlerdeki kimyasal enerjiyi hücrenin kullanabileceği bir enerji formuna dönüştürür. Bu işleme oksidatif fosforilasyon denir. Krebs döngüsü NADH adı verilen bir kimyasal üretir. NADH, ATP üretmek için kristaya gömülü enzimler tarafından kullanılır. ATP moleküllerinde enerji kimyasal bağlar halinde depolanır. Bu kimyasal bağlar kırıldığında enerji kullanılabilir.[1]
Kaynaklar
- T. Newman. Mitochondria: Form, Function, And Disease. (8 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı