Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uğur Gözel
Uğur Gözel
103K UP
Üye 9 Mayıs 1 Cevap
1

Mezopotamya medeniyetlerinden Sümerler, matematiği nasıl buldu?

Matematiği bulmasında önceki insanlarla bağlantısı olabilir mi , kültürel bir alışveriş olabilir mi? Belki , kıtaların kayması sonucunda önceki insanlar ve medeniyetlerden öğrendiler. Bu medeniyetlerde günümüzde kalmadığından Sümerler diye öğrendik, bu bilgi doğru mudur, yoksa Sümerler’den önceki medeniyetlerle iletişime girip mi öğrendiler?
295 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Ketkanlı
Tarih bölümü lisans öğrencisi. Felsefe ve Sosyoloji ile ilgileniyor. 15 Mayıs

Merhabalar, sorunuza cevap vermeden önce şunu söylemek gerekir ki "matematiği bulmak" tanımı esasen doğru bir tanım değildir. Zira matematik de diğer formel bilimler gibi tak diye ortaya çıkmamış ve belirli bir süreç itibariyle gelişmiştir. Ve tabii ki Sümerler dışında matematik alanında ilerlemeler kaydeden farklı farklı medeniyetler bulunmaktadır. Lakin Sümerlerin bir temel attığı bir gerçektir. Bunun nedenini soracak olursanız ise şunları söylemek mümkündür; Öncelikli neden olarak astronomi ve nehir yakınlıklarından bahsedebiliriz. Burada örneğin önemli bir kentleşme teorisyeni ve arkeolog olan Gordon Childe'ın bir kenti köyden ayıran 10 kriterinden bahsedebiliriz. Childe,10 kriterinden birinde astronomi,geometri ve matematik gibi bilimlerin varlığına da yer vermiştir. Çünkü ortaya çıkan ilk yerleşmelere baktığımızda bu bilimlere ihtiyaç duyulduğunu görmekteyiz. Bunun da sebebi ise ilk yerleşmelerin sulak alanlarda ortaya çıkmasıdır. Bunun da nedenini yine bir örnek olarak Karl Wittfogel'in hidrolik toplum tezini incelediğimizde görmekteyiz. Sulak alanlar tarımın elverişli olmasını sağlar ve böylece kentleşme sürecini kolaylaştırır. Wittfogel de nehirlerin varlığının devlet benzeri organizasyonların ortaya çıkmasında esas neden olarak görür. Ki Sümerlerin de var olduğu coğrafya içerisinde Fırat ve Dicle gibi iki önemli su kaynağı yer almaktadır. Bu da tarım ve takvim döngüsünü ayarlamak amacıyla matematik ve diğer formel bilimler geliştirmişti. Sümerlerde de matematiğin gelişiminin en temel sebebi budur. Lakin matematiğin gelişimi sadece Sümer tekelinde de kalmamıştır. Sümerlerin bulunduğu Mezopotamya coğrafyasıyla daha sonrasında temasta bulunan farklı farklı uygarlıklar da buradan aldıkları mirastan faydalanarak matematiğin ilerlemesine vesile olmuşlardır. Bunlara somut örnekler olarak da Thales ve Pythagoras gibi filozofların Mezopotamya'ya olan seyahatlerinde edindikleri deneyimleri de söyleyebiliriz. Umarım yardımcı olabilmişimdir:)[1] [2]

Kaynaklar

  1. Özlem Çevik. Tarihte İlk Kentler Ve Kentleşme Süreci.
  2. Charles Gates. Antik Kentler.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close