Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çınar Civan
Üye 8 Ağustos 2023 1 Cevap
12

Mağaraların harita ve planları nasıl oluşturuluyor? Hangi teknolojilerden ve araçlardan faydalanılıyor?

Görselde eklediğim Veryovkina Mağarası'na ait bir plan. Bunun gibi harita planları nasıl oluşturuluyor? Su altı haritalarını oluşturmaya göre olan farkları ve zorlukları nelerdir?
763 görüntülenme
Mağaraların harita ve planları nasıl oluşturuluyor? Hangi teknolojilerden ve araçlardan faydalanılıyor?
Mağaraların harita ve planları nasıl oluşturuluyor? Hangi teknolojilerden ve araçlardan faydalanılıyor?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlke Gögce
Öğrenciyim, bilim üzerine düşünmeyi seviyorum. 15 Ağustos 2023

Bu süreç göründüğünden daha zor. Dijital derinlik ölçerler, derinlik ölçümünü son derece hassas hale getirir; ancak, pusula ve mesafe ölçümleri oldukça fazla hataya tabidir. Analog pusulalar tamamen düz tutulmalıdır ve çoğu ciddi haritacı, yardımcı olması için pusulalarına veya harita tahtalarına yapıştırılmış küçük bir terazi bulundurur. Pusulayı okumak da zordur. Bir sörveyörün pusulaya baktığı açı, pusulayı ne kadar sabit tuttuğu ve hangi göze baktığı pusula okumasının doğruluğunu etkiler. Mağara hattı kötü döşenmişse, kayaların ve mağara özelliklerinin etrafında veya üzerinde kıvrılıyorsa, pusula istikameti tüm hattın azimutunu temsil etmeyecek ve anketin doğruluğunu etkileyecektir. Ölçüm noktaları arasındaki mesafenin ölçülmesi de hata kaynağı olabilir. İdeal bir durumda, gözlemciler son derece doğru bir okuma elde etmek için şerit metre veya elektronik bir ölçüm cihazı kullanır. Gerçekte, bu yöntemler genellikle değerlerinden daha hantal ve zaman alıcıdır ve lazer veya sonar ölçüm cihazları, yoğun sızıntı olan mağaralarda her zaman iyi çalışmaz.

Meksika'daki çoğu araştırmacı, iki hızlı ve oldukça doğru yöntemden birini kullanır. Birincisi, bir mağarayı keşfederken düğümlü mağara ipi kullanmaktır. Bu tür bir ip tipik olarak her 10 fitte (3 m) bir düğüme sahiptir. Sörveyör, sörvey istasyonundan hattaki ilk düğüme kadar ölçüm yapar, ardından geçtiği her düğüm için 10 fit (3m) ekleyerek hat boyunca ilerler ve ardından son düğümden sonraki sörvey istasyonuna kadar ölçüm yapar. Bu yöntemle ilgili sorun, düğümler arasındaki mesafenin, düğümleri 10 fitten (3 m) daha fazla gerebilen ip geriliminden etkilenmesidir. En iyi ihtimalle bu, gerçek mesafeye yakın bir tahmin sağlayan bir yöntemdir. İkinci yöntem, başlangıçta kullanılan "küçük dize" yöntemidir. Sörveyör, tam ortasında bir düğüm bulunan, esnemeyen bir ipin (60 cm) bir parçasını taşır ve mağara çizgisi boyunca el ele ölçüm yapar. Bu yöntem, hat gerilimine tabi değildir ve bir gözlemcinin yaklaşık yarım fiti iyi bir doğrulukla tahmin etmesini sağlar. Elle ölçme, grafik kağıdına elle çizilen veya verileri elektronik olarak çizen Compass veya Walls gibi bir bilgisayar programına girilen bir dizi veri noktası oluşturur. Veri girişinin kendisi, genellikle uzun bir mağara araştırması gününden sonra bir hata kaynağıdır.

Mağaranın bir bölümünün araştırması tamamlandıktan sonra, anket ölçekli bir ızgara üzerinde kağıda çizilir veya yazdırılır. Basılı anketle dalan haritacı, ölçüm istasyonlarından LRUD'leri (sol, sağ, yukarı, aşağı) tahmin eder ve taslağına rehberlik etmesi için tahminleri kullanarak mağaranın plan görüntüsünü (tavansız yukarıdan görüntülenen mağara) çizer. Yüksek doğruluklu bir anket oluştururken, anket adımı sırasında LRUD'ler ölçülebilir. LRUD'leri ölçmek için birçok mağara haritacısı mesafeleri tahmin eder. Biraz pratikle, iyi bir doğrulukla tahmin etmek mümkündür. Diğer gözlemciler bantla ölçüm yapar, sonar cihazları kullanır ve hatta bir odanın çevresine ikinci bir hat çekip onu inceler. A Guide to Cave Mapping'de John Ganter, "Amaç, doğru bir anketin etrafında sanatsal bir taslak çizmektir" diyor. Kesitin duvarları çizildiğinde haritacı, plan görünümüne sütunlar, akış taşı, kaya yığınları, eğimler ve çıkıntılar gibi detayları ekler. Bu özelliklerin sembolleri genellikle mağara haritacılık topluluğu içinde standartlaştırılmıştır. Mağaranın üstten görünümü, yanal boyutlar hakkında genel bir fikir verir, ancak gerçek bir üç boyutlu kavram için, çoğu haritacı aynı zamanda bir dizi enine kesit çizer (mağara dikey olarak dilimlenmişse görüntülenir).Plan görünümü ve enine kesitler birlikte, harita okuma konusunda eğitim almış dalgıçlar tarafından bir mağarada gezinmek için iyi bir doğrulukla kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. Gunn. Encyclopedia Of Caves And Karst Science. ISBN: 9781579583996.
  2. J. Heinerth. Into The Planet: My Life As A Cave Diver. ISBN: 9780062691545.
  3. W. E. Davies. (1947). Cave Maps And Mapping ....
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close