Bunun en temel sebebi, havada bulunan toz ve kirdir. Kusursuz vakumlu bir ortamda çok güçlü bir lazeri sadece engelleyici bir nesneye çarptığında görebilirsiniz. Ancak ortamda toz ve kir varsa, lazerden çıkan ışınlar toz zerreleriyle etkileşecek ve etrafa saçılacaktır. İşte bu, lazerin kat ettiği yol boyunca görülmesine neden olur.
Ola ki köylerimiz gibi kısmen daha temiz havaya sahip yerlerde, açık havada (kapalı ortamlarda toz ve kir daha kolay birikir), güçlü bir lazeri, gece vakti havaya doğrultacak olursanız hiçbir şey göremeyebilirsiniz bile, hele ki lazer çok pahalı ve kaliteli ise! Çünkü kaliteli (ve genellikle epey pahalı) olan lazerler, ışığı kusursuza yakın bir şekilde odaklarlar ve kaynaktan çıkarken saçılmasına engel olurlar. Daha düşük kaliteli (ve daha ucuz) lazerler ise yeterince güçlü olmadıkları için, lazer daha kaynaktan çıkarken saçılmaya başlar ve bu nedenle kat ettiği yol daha kolay görülür.

Tabii bir lazerin görünürlüğünü etkileyen başka detaylar da vardır; ışığın dalgaboyu gibi... Söylemeye gerek yok, eğer ki bir lazerin saçtığı ışık görülebilir ışığın dalga boyu aralığında değilse (390-700 nm civarı), lazerden çıkan huzmeyi görmeniz mümkün olmayacaktır. Ancak dalgaboyunun bir diğer özelliği, havadaki toz zerreleriyle nasıl etkileşeceğini belirlemesidir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Physics Stackexchange. (28 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı