Trake solunumu nedeniyle, atmosferde bulunan oksijen oranının böceklerin iriliği veya ufaklığı arasında derin bir ilişki vardır. Trake solunumu ile vücutlarına kısıtlı miktarda oksijen alabilirler, bu durum omurgalı ve akciğer solunumu yapan canlılara göre çok küçük olmasına neden olur. Yüksek miktarda oksijen alabilmeleri, atmosferde bulunan oksijen oranının yüksek olmasına bağlıdır, bu da böceklerin daha fazla oksijen sayesinde, daha fazla iri olmasını sağlar. Bu kısımda küçük bir istisna vardır; Istakozlar da böcektir ama çok iridirler, diğer böceklerden farkı, oksijeni dokularından geçirirler.
Geç Paleozoik dönemdeki (yaklaşık 300 milyon yıl önce) atmosfer koşullarına göre, günümüzden daha yüksek oksijen oranı söz konusudur. Bu dönemde, ortalama olarak, böcek fosillerinin büyüklüğü, günümüzde yaşayanlardan 10 kat daha fazladır[1].
Sonuç olarak; Böceklerin iriliği, yaşadığı enlem veya boylam ile alakalı değildir. Bulundukları bölgedeki oksijen oranı asıl belirleyendir. Tropikal ormanlarda daha iri böceklere rastlamamız da bu durumun bir sonucudur.
Kaynaklar
- Jon F. Harrison. Atmospheric Oxygen Level And The Evolution Of Insect Body Size. Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2023. Alındığı Yer: royalsocietypublishing doi: 10.1098/rspb.2010.0001. | Arşiv Bağlantısı