Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Kuantum Programlama nedir?

Kuantum programlama nedir? ne işe yarar? nerelerde çalışabilir? birkaç gündür bu konu hakkında araştırma yapıyorum ve ilgimi bayağı çekti hazır 12.ci sınıf oluyorken bu alanda bir araştırma yapmak istiyorum bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar sorularımı cevaplarsa sevinirim cevaplayanlara şimdiden teşekkür ediyorum ve esenlikler diliyorum
228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi

Kuantum programlama kuantum bilgisayarlarında çalıştırılmak üzere tasarlanmış algoritmaların yaratılması sürecidir. Klasik programlama bitleri kullanırken, kuantum programlamada "qubit" adı verilen kuantum bitleri kullanılır. Bu qubitler birçok farklı durumu eş zamanlı olarak temsil edebilme yeteneğine sahip olup, kuantum dolanıklığı sayesinde birbirleriyle derin bir bağlantı kurabilir. Bu özellikler kuantum bilgisayarların çok sayıda olasılığı aynı anda işleyerek bazı spesifik görevleri klasik bilgisayarlara kıyasla daha hızlı ve verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar.[1][2]

Kuantum programlama özellikle aşağıdaki alanlarda kullanılır:

Kriptografi

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum algoritmaları, örneğin Shor algoritması büyük sayıları çarpanlarına ayırma konusunda büyük bir verimlilik sunar. Bu yetenek günümüzün popüler kriptografik sistemlerinin güvenliğini tehdit edebilir.

Optimizasyon

Kuantum bilgisayarlar lojistikten finansa kadar çeşitli alanlardaki karmaşık optimizasyon problemlerini daha verimli çözebilir.

Kuantum Sistemlerinin Simülasyonu

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum bilgisayarlar diğer kuantum sistemlerini doğru bir şekilde simüle edebilir bu da malzeme bilimi ve ilaç geliştirmede çok elzemdir.

Makine Öğrenimi

Kuantum algoritmaları belirli makine öğrenimi görevlerinde hızlanma sağlayarak, algoritmaların performansını artırabilir.

Hesaplamalı Kimya

Moleküler yapılar ve kimyasal reaksiyonlar üzerine yapılan çalışmalar, kuantum programlama sayesinde daha derinlemesine incelenebilir.[3][4][5]

Kaynaklar

  1. MIT News | Massachusetts Institute of Technology. A New Language For Quantum Computing. (24 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: MIT News | Massachusetts Institute of Technology | Arşiv Bağlantısı
  2. EDUCAUSE Review. Quantum Computing: Current Progress And Future Directions. Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: EDUCAUSE Review | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Heim, et al. (2020). Quantum Programming Languages. Nature Reviews Physics, sf: 709-722. doi: 10.1038/s42254-020-00245-7. | Arşiv Bağlantısı
  4. Google Research. Quantum Computing For Programmers. Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Google Research | Arşiv Bağlantısı
  5. NASA. What Is Quantum Computing? - Nasa. (6 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close