Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atilla Bağcı
Üye 1 ay önce 1 Cevap
2

Kılları makine, jilet ve ağda ile almak arasında kılları etkileyecek ne gibi değişiklikler meydana geliyor?

Yani makine ve jilet benzeri cihazlarla kıl köklerini etkilemeden sadece üst yüzeyden kısaltırken ağda ve cımbız gibi kılları kökünden etkileyen işlemler arasında ne gibi değişiklikler meydana geliyor?
171 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atacan Çakmakkaya
Bilgi ve Belge Yönetimi Uzmanı 1 ay önce

Kılları almak evrimsel açıdan insan biyolojisine uyum sağlayan bir durum değildir, tümüyle estetik bir meseledir. Çok fazla uzayan kıllar deri yüzeyinde çeşitli mikro organizmalara yaşam alanı sağlayabileceği için temizliğine ve bakımına dikkat etmekle beraber bir miktar kısaltma işlemi de uygulanabilir ancak kılları olabildiğince kısaltmak insan yapısına teknik açıdan zararlı bir eylemdir. Günümüzde bedenlerimiz bu duruma giderek alışmaktadır. Evrim kendini göstermektedir.

Makine ile almak; deri yüzeyini tahrişe uğratabilir ve uzun vadede cilt sorunlarına yol açabilir, zira tırtıklı bir metal cismin deri üzerine bastırılmak suretiyle hızlı şekilde yanal yaptığı hareket, hassas ciltler için sorun olabilir. Erkek derisi görece kalın olduğu için erkeklerde sorun olma olasılığı çok daha düşüktür. Haricinde doğrudan kıl üzerinde makinenin bir etkisi tam olarak bulunmamaktadır, kıl uçlarını dağınık ve kırık hale getirebilir ancak bakımlı ve şekillendirilmiş sakal için bu durum gözle ayırt edilemeyecek kadar küçüktür.

Jilet ile almak; düzenli ve şekillendirilmiş sakal yapısı için uygunsuzdur çünkü bakımlı sakal yapısı, kişinin belirlediği bir yönde çıkmaya meillidir. Deri yüzeyine fazlasıyla yakın olarak tekrar uzamaya başlayan kıl, jilet sebebiyle sivriltilmiş bir uca sahip olarak deri altına itilmeye başlayabilir, jilet ile kıl alma durumlarında jilet kullanılmış bölgenin yaklaşık 3 ila 7 gün boyunca kontrol edilmesi ve deri altında uzamakta olan kıl var ise bir mini operasyonla müdahale edilmesi gerekir, aksi halde vücut bu durumla kolaylıkla başa çıkıp o kılı vücuttan dışarı itebilse de bazı durumlarda mikro bir yara oluşumu üzerine enfeksiyona ve de gerekli müdahale yapılmaz ise deri altı iltihaba sebep olabilir. Bu yöntemin, kılların üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Ağda ile kıl almak yaygın bir yöntem olsa da aslında biyolojik olarak tehlikeli bir yöntemdir çünkü kılları kökünden sökme olarak icra edilir. Kökünden sökülen her bir kıl, köklerinde enfeksiyona veya düşük bir ihtimal mikro yaraya sebebiyet verebilir. Haricinde deri altında tekrar büyümeye başlayan her bir kıl da halk arasında"kıl dönmesi" olarak tabir ettiğimiz pilonidal sinüs problemine yani deri altında kıl büyümesi meselesine adaydır ve derhal müdahale gerektirecektir. Yine de ağda ile kıl alma yöntemi eğer sık uygulanırsa kıl köklerinin tahribata uğraması suretiyle uzun vadede uygulandığında ağda yapılan bölgede bir daha kıl çıkmamasına sebebiyet verebilir.

EK BİLGİ: jilet veya makine ile kıl almak, kılların gür çıkmasına sebep olmaz, uçları kesildiği için her bir kıl daha kalın bir görünüme kavuşur, bu nedenle daha gür kıllara sahipmişiz gibi bir görünüm sağlar.

Kısacası her bir yöntemin kendine has bazı sorunları vardır ancak yalnızca estetik kaygılar göz önünde bulundurulacaksa, diğer etmenler gözardı edilecek ise, erkekler için makine ve kadınlar için ağda en faydalı kıl alma yöntemi olacaktır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close