Kılları almak evrimsel açıdan insan biyolojisine uyum sağlayan bir durum değildir, tümüyle estetik bir meseledir. Çok fazla uzayan kıllar deri yüzeyinde çeşitli mikro organizmalara yaşam alanı sağlayabileceği için temizliğine ve bakımına dikkat etmekle beraber bir miktar kısaltma işlemi de uygulanabilir ancak kılları olabildiğince kısaltmak insan yapısına teknik açıdan zararlı bir eylemdir. Günümüzde bedenlerimiz bu duruma giderek alışmaktadır. Evrim kendini göstermektedir.
Makine ile almak; deri yüzeyini tahrişe uğratabilir ve uzun vadede cilt sorunlarına yol açabilir, zira tırtıklı bir metal cismin deri üzerine bastırılmak suretiyle hızlı şekilde yanal yaptığı hareket, hassas ciltler için sorun olabilir. Erkek derisi görece kalın olduğu için erkeklerde sorun olma olasılığı çok daha düşüktür. Haricinde doğrudan kıl üzerinde makinenin bir etkisi tam olarak bulunmamaktadır, kıl uçlarını dağınık ve kırık hale getirebilir ancak bakımlı ve şekillendirilmiş sakal için bu durum gözle ayırt edilemeyecek kadar küçüktür.
Jilet ile almak; düzenli ve şekillendirilmiş sakal yapısı için uygunsuzdur çünkü bakımlı sakal yapısı, kişinin belirlediği bir yönde çıkmaya meillidir. Deri yüzeyine fazlasıyla yakın olarak tekrar uzamaya başlayan kıl, jilet sebebiyle sivriltilmiş bir uca sahip olarak deri altına itilmeye başlayabilir, jilet ile kıl alma durumlarında jilet kullanılmış bölgenin yaklaşık 3 ila 7 gün boyunca kontrol edilmesi ve deri altında uzamakta olan kıl var ise bir mini operasyonla müdahale edilmesi gerekir, aksi halde vücut bu durumla kolaylıkla başa çıkıp o kılı vücuttan dışarı itebilse de bazı durumlarda mikro bir yara oluşumu üzerine enfeksiyona ve de gerekli müdahale yapılmaz ise deri altı iltihaba sebep olabilir. Bu yöntemin, kılların üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.
Ağda ile kıl almak yaygın bir yöntem olsa da aslında biyolojik olarak tehlikeli bir yöntemdir çünkü kılları kökünden sökme olarak icra edilir. Kökünden sökülen her bir kıl, köklerinde enfeksiyona veya düşük bir ihtimal mikro yaraya sebebiyet verebilir. Haricinde deri altında tekrar büyümeye başlayan her bir kıl da halk arasında"kıl dönmesi" olarak tabir ettiğimiz pilonidal sinüs problemine yani deri altında kıl büyümesi meselesine adaydır ve derhal müdahale gerektirecektir. Yine de ağda ile kıl alma yöntemi eğer sık uygulanırsa kıl köklerinin tahribata uğraması suretiyle uzun vadede uygulandığında ağda yapılan bölgede bir daha kıl çıkmamasına sebebiyet verebilir.
EK BİLGİ: jilet veya makine ile kıl almak, kılların gür çıkmasına sebep olmaz, uçları kesildiği için her bir kıl daha kalın bir görünüme kavuşur, bu nedenle daha gür kıllara sahipmişiz gibi bir görünüm sağlar.
Kısacası her bir yöntemin kendine has bazı sorunları vardır ancak yalnızca estetik kaygılar göz önünde bulundurulacaksa, diğer etmenler gözardı edilecek ise, erkekler için makine ve kadınlar için ağda en faydalı kıl alma yöntemi olacaktır.