Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aykut Kayı
Üye 1 ay önce 2 Cevap
4

Kazalar kader mi? yoksa ihmal ve önlenebilir mi?

Örnek resimde üste görünen Artvin sahil yolunda oluşan bir kaza, altta görünen ise Erzincan altın madeninde gerçekleşen kaza Sizce bu kazalar kader mi? ihmal mi? Mühendislik çalışmaları ile bu kazalar önlenebilir mi? Eğer önlenebilirse sizce sorumlular mühendisler mi? Not: Bu bir görüş ve tartışma sorusu topluluğumuzun bakış açısını merak ediyorum
570 görüntülenme
Kazalar kader mi? yoksa ihmal ve önlenebilir mi?
Kazalar kader mi? yoksa ihmal ve önlenebilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Blog Yazarı 1 ay önce

Öncelikle konu hakkında bir profesyonel olmadığımı belirtmek isterim. Erzincan'da ilç ilçesinde yaşanan kazanın sonrasında Türkiye Barolar Birliği'nin rapor sonrası sebeplerini paylaştığı kaynağı aşağıya bıraktım. Kaynaktan aktaracağım kadarıyla kazanın sebepleri arasında madenin çıkarılması süresince siyanür ile seyreltilen toprağın atık yönetimi kurallarına uyulmadan yığıldığı tespit edilmiş. Buradan anlaşıldığı kadarıyla önce kurallara uyulmalı ve bu kuralları ilgili kurumlar denetlemeli. Denetlenmeyen kurallar ile bu kazaların önlenmesi imkansız.Daha fazla kazanma uğruna alınmayan önlemler işçi güvenliğini ve çevre güvenliğini riske attığı ortada. Altın madenleri çıkarılması süresince kullanılan siyanür gibi maddeler bütün çevrenin doğasını öldürmesiyle birlikte atık yönetiminin doğru yapılmaması devam ettikçe başka şekillerde oluşabilecek toprak kayması,maden çökme vakaları artacaktır. Kör gözler ile yönetilen bir ülke, yok olduğunda görebileceğimiz ve nefes alabileceğimiz bir doğa kalmayacaktır.

Kaynaklar

  1. barobirlik. Erzi̇ncan İli̇ç'te Yaşanan Çevre Felaketi̇ni̇n Nedeni̇ Hukuksuzluktur. Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: barobirlik | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 ay önce

Benim görüşüme göre kazaların nedenleri genellikle mekanik arızalar, insan hatası veya çevresel faktörlerdir. Pek çok kişi kazaların kader olduğuna inanıyor (benim görüşüm bu yönde değil), ancak araştırmalar çoğu kazanın insan hatası ya da ihmalden kaynaklandığını ve aslında önlenebilir olduğunu gösteriyor. Bu da mühendislerin sahip olması gereken sorumluluklarını artırıyor; kazaları önlemek için mühendislik çözümleri oldukça önemli diye düşünüyorum.

Mesela trafik kazaları... Türkiye'de büyük bir problem... Örneğin 2013-2017 yılları arasında tam 697.957 trafik kazası yaşanmış.[1] Bu kazalarda 1.168.121 kişi yaralanmış, 3.534 kişi hayatını kaybetmiş. Özellikle hafta sonları ve yaz aylarında kaza sayısı artarken, kırsal bölgelerde bu sorun daha yaygın. Erkekler ve motosiklet kullanıcıları da daha yüksek risk altında.

Trabzon sahil yolunda yapılan bir araştırmada, trafik kazalarının başlıca sebeplerinin kafa kafaya çarpışmalar, T kavşakları, hız ve kontrol kaybı olduğu ortaya çıkmış.[2] Dikkat çekici bir şekilde hava koşulları düşündüğümüz kadar etkili değil. Mühendislerin trafik kazalarını azaltmak için yolları iyileştirme, trafik yönetimi ve araçlara güvenlik özellikleri ekleme gibi çözümler üretmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Tabii eğitim de önemli, onu atlarsak olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

13 Şubat 2024’te Erzincan'daki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan trajedi, ihmalin nelere yol açabileceğini gayet net bir şekilde gösterdi bence.[3] 10 milyon metreküp siyanürlü toprağın neden olduğu bir heyelan nedeniyle dokuz madenci mahsur kaldı... Soruşturmalarda, olaydan dört saat önce çatlakların fark edildiği ancak önlem alınmadığı ortaya çıktı. Yetmezmiş gibi çatlaklara rağmen dinamit patlamalarına devam edilmiş. Güvenli çalışma ortamlarını sağlamak, düzenli kontroller yapmak ve riskleri yönetmek şart...

Dünya genelinde kazaların büyük çoğunluğu insan hatasından kaynaklanıyor. Gelişmiş ülkelerde daha sıkı düzenlemelerle bu kazalar azalmış durumda. Ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde, yetersiz altyapı ve eğitimsizlik nedeniyle kaza oranları oldukça yüksek... Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her yıl 1,3 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor ve bu ölümlerin %93'ü düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.[4]

Evet, bazı insanlar kazaların kader olduğuna inanabilir... Ancak bilim ve mühendislik, kazaların çoğunun önlenebileceğini kanıtlar nitelikte.

Kaynaklar

  1. A. K. Erenler, et al. (2019). Analysis Of Road Traffic Accidents In Turkey Between 2013 And 2017. Medicina, sf: 679. doi: 10.3390/medicina55100679. | Arşiv Bağlantısı
  2. F. T. Kibar. (2013). An Accident Prediction Model For Divided Highways: A Case Study Of Trabzon Coastal Divided Highway. WIT Transactions on The Built Environment. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Jazeera. Turkey Rescuers Battle To Save Workers Trapped In Landslide-Hit Gold Mine. (14 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: Al Jazeera | Arşiv Bağlantısı
  4. WHO. Seize The Moment To Tackle Road Crash Deaths And Build A Safe And Sustainable Future. Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close