Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Yunus Emre Çelik
Yunus Emre Çelik
ÜyeAstronomi & Kozmoloji
Karadelikler içine aldıkları hacimlerin toplamından daha mı küçüktür?
Karadelikler yuttukları hacimlerden daha küçük hacimli ya da kütlelerden daha düşük kütleli midir? Yuttuğu kadar hacim ve kütleye sahip olması gerekmez mi, yoksa yanlış bir düşünce mi
341 görüntülenme
Cevap Ver
0
Paylaş
1 Cevap Bulundu.
Barış Barış
Barış Barış
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Merhaba, sorun karadeliğin fiziksel karşılığını kafamızda oturtmanın zorluğundan kaynaklanıyor.

  • Öncelikle karadelik dediğimiz nesne, yıldız çökmesinden oluşan(tüm yıldızlar değil tabi) tekillik dediğimiz sıfır hacimli merkezi olan, onun etrafında ise olay ufku dediğimiz ve karadeliğin kütlesi ile orantılı artan bir küresel mesafeye sahip bir alan. Bu arada tüm kütle bu sıfır hacimli merkezde toplanmış.
  • Öncelikle tekillik nedir fiziksel olarak bilmiyoruz. Sıfın hacimlilik bizim günlük yaşamda deneyimleyeceğimiz bir şey değil. Hele kütlenin olmayan bir hacime toplanması hiç değil.
  • Olay ufku ise aslında böyle bir sınır çizgisi olan bir şey değil. Yani siz olay ufkunu geçseniz farketmezsiniz bile. Bir alarm zili çalmıyor. Sadece şu var ki olay uykunun hemen dışında içeriye girmek üzere olan parçaların sıkışmasından kaynaklanan bir ışıma olur(son kara delik fotoğrafını hatırlayın).
  • Bu küresel sınır yani olay ufku ile merkezdeki tekillik arasındaki tüm bölgeye (tekillik dahil) kara deilk diyoruz.
  • Şimdi gelelim soruya. Bir karadelik örneğin bir yıldızı yuttu ne olur? Bir kere o yıldızın kütlesi kara deliğin kütlesine eklenir. Yani kütle artışı kesin. Bunun bir sonucu olarak olay ufkunun çapı da artar.
  • Ancak hacim konusu farklı. İçeriye düşen maddeye ne olur kesinlikle bilmiyoruz. Hatta o kadar bilmiyoruz ki maddenin temel yapı taşları olan parçacıklar (kuark, elektron gibi) bile o halde kalıyor mu ondan emin değiliz. Hani ışık bile kaçamaz deniyor ya, o sınırı geçen ışığın(fotonun) ışık olarak kaldığı bile muallak.
  • Bildiğimiz şey olay ufkunu geçen her şey kara deliğin doğası gereği (bu uzun bir mevzu, uzay zaman koordinat değişimi gibi meseleler var girmiyorum) tekilliğe doğru yol almak zorunda. Yani hacmi sıfır olan(?) yere. Dediğim gibi bunu anlamlandıramıyoruz henüz.
  • Özet olarak yutulan cismin kütlesi kara deliği dahil oluyor. Hacim ise olay ufkunun genişlemesinden ibaret. Aradaki alanda ne olur muallak diye özetliyeyim.
171 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.