Medium'da , 2015 yılında 42 ülkeden 247 bilim insanının kablosuz cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara (EMF'ler) maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili endişelerini dile getirdiği bir başvuruya atıfta bulunan bir haber yayınlandığında, kapsam arttı.
Bilim adamları, kronik EMF maruziyetinin potansiyel sağlık risklerinin kanser, genetik hasarlar, nörolojik bozukluklar, öğrenme ve hafıza açıkları ve diğerleri arasında üreme sorunlarını içerdiği konusunda uyardılar.
Çağrı, Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'i, insanları potansiyel olarak zararlı sağlık etkilerine karşı daha iyi korumak için kablosuz cihazlarımızdan EMF'ye maruz kalma konusunda daha katı kurallar benimsemeye çağırdı.
Aile ve Toplum Merkezi direktörü Joel M. Moskowitz'e göre, EMF'lerle ilişkili sağlık riskleri hakkında önemli araştırmalar olmasına rağmen, Bluetooth veya kablosuz kulaklıklardan uzun süreli radyasyona maruz kalmanın güvenliği konusunda çok az şey var.
Şu anda kulak içi kablosuz kulaklıkların kronik kullanımıyla ilişkili sağlık risklerini tam olarak bilmesek de, bilim adamları neden olabilecekleri potansiyel zararı anlamaya başlıyor.
Genel olarak, Moskowitz'e göre, Bluetooth kulaklıkların yaydığı radyasyon miktarı, tipik bir cep telefonundan üretilenden önemli ölçüde daha azdır.
Bununla birlikte, bu tür radyasyonun etkisini kırmak söz konusu olduğunda, söz konusu olan tek faktör emisyonlar değildir. Spesifik absorpsiyon oranı (SAR) - veya insan vücudunun bir cihazdan emdiği radyo frekansı miktarı - ayrıca vücudumuza gerçekte ne kadar radyasyon sızdığını belirlememize yardımcı olur.
Bluetooth ve kablosuz kulaklıklar bir cep telefonuna kıyasla daha düşük düzeyde radyasyon yayarken, bunların yerleştirilmesi bazı sağlık uzmanları için büyük bir endişe kaynağıdır.
"Bluetooth cihazlarının yakınlığı nedeniyle - özellikle kablosuz kulaklıklar veya kulaklıklar vücuda veya kafaya - kafaya gerçek maruz kalma, cep telefonunuzdan alabileceğinizin sadece yarısı veya üçte biri kadardır." Moskowitz açıkladı.
Moskowitz'e göre, Federal İletişim Komisyonu (FCC) şu anda kablosuz cihazlar için SAR'ın kilogram başına 1,6 watt veya daha az olmasını şart koşuyor. Bu rakam, tüketicileri kısa vadeli ısınma risklerine karşı korumak için 1990'ların ortalarında geliştirilmiştir. Apple AirPods için SAR, kilogram başına yaklaşık 0,466 watt, diye ekliyor.
AirPod'un SAR'ı izin verilen miktarlar aralığında olsa da, birçok bilim insanı mevcut SAR düzenlemelerinin bu düşük radyasyon seviyelerine uzun süre maruz kalmayla ilişkili potansiyel riskleri etkin bir şekilde hesaba katmadığından endişe ediyor.
Bazı uzmanlar, daha düşük SAR seviyelerinde bile, kablosuz cihazlarımızın uzun süreli, kronik kullanımının zamanla çok iyi bir şekilde artabileceğini ve sağlığımıza zarar verebileceğini tahmin ediyor.
Moskowitz , web sitesinde “AirPod'ları günde saatlerce kullanırsanız, bu mikrodalga radyasyonundan beyne kümülatif maruz kalma önemli olabilir” dedi .
Her şey düşünüldüğünde, kablosuz cihazlarımızdan yayılan radyasyona kronik maruz kalma ve bunun sağlığı nasıl etkilediği hakkında daha fazla veri toplamaya ve buna göre maruz kalma sınırı kılavuzlarını yeniden gözden geçirmeye büyük ihtiyaç var gibi görünüyor.
Bazıları Bluetooth ve kablosuz kulaklıkların kronik kullanımının kansere neden olabileceğinden şüphelense de, bunu söylemek için henüz çok erken ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
3,685 görüntülenme
Kaynaklar
-
Julia Ries. Are Bluetooth Headphones Dangerous? Here’s What Experts Think. (24 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2021. Alındığı Yer: healthline
| Arşiv Bağlantısı