Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Kablosuz kulaklık sağlığa zararlı mı?

Steel series arctis 7 almak istiyorum. Bu kulaklık kablosuz bir kulaklık. 2.4 ghz kullanıyor. Bu kulaklık sağlık sorunlarına yol açar mı?
25,896 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Medium'da , 2015 yılında 42 ülkeden 247 bilim insanının kablosuz cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara (EMF'ler) maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili endişelerini dile getirdiği bir başvuruya atıfta bulunan bir haber yayınlandığında, kapsam arttı.

Bilim adamları, kronik EMF maruziyetinin potansiyel sağlık risklerinin kanser, genetik hasarlar, nörolojik bozukluklar, öğrenme ve hafıza açıkları ve diğerleri arasında üreme sorunlarını içerdiği konusunda uyardılar.

Tüm Reklamları Kapat

Çağrı, Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'i, insanları potansiyel olarak zararlı sağlık etkilerine karşı daha iyi korumak için kablosuz cihazlarımızdan EMF'ye maruz kalma konusunda daha katı kurallar benimsemeye çağırdı.

Aile ve Toplum Merkezi direktörü Joel M. Moskowitz'e göre, EMF'lerle ilişkili sağlık riskleri hakkında önemli araştırmalar olmasına rağmen, Bluetooth veya kablosuz kulaklıklardan uzun süreli radyasyona maruz kalmanın güvenliği konusunda çok az şey var.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda kulak içi kablosuz kulaklıkların kronik kullanımıyla ilişkili sağlık risklerini tam olarak bilmesek de, bilim adamları neden olabilecekleri potansiyel zararı anlamaya başlıyor.

Genel olarak, Moskowitz'e göre, Bluetooth kulaklıkların yaydığı radyasyon miktarı, tipik bir cep telefonundan üretilenden önemli ölçüde daha azdır.

Bununla birlikte, bu tür radyasyonun etkisini kırmak söz konusu olduğunda, söz konusu olan tek faktör emisyonlar değildir. Spesifik absorpsiyon oranı (SAR) - veya insan vücudunun bir cihazdan emdiği radyo frekansı miktarı - ayrıca vücudumuza gerçekte ne kadar radyasyon sızdığını belirlememize yardımcı olur.

Bluetooth ve kablosuz kulaklıklar bir cep telefonuna kıyasla daha düşük düzeyde radyasyon yayarken, bunların yerleştirilmesi bazı sağlık uzmanları için büyük bir endişe kaynağıdır.

"Bluetooth cihazlarının yakınlığı nedeniyle - özellikle kablosuz kulaklıklar veya kulaklıklar vücuda veya kafaya - kafaya gerçek maruz kalma, cep telefonunuzdan alabileceğinizin sadece yarısı veya üçte biri kadardır." Moskowitz açıkladı.

Moskowitz'e göre, Federal İletişim Komisyonu (FCC) şu anda kablosuz cihazlar için SAR'ın kilogram başına 1,6 watt veya daha az olmasını şart koşuyor. Bu rakam, tüketicileri kısa vadeli ısınma risklerine karşı korumak için 1990'ların ortalarında geliştirilmiştir. Apple AirPods için SAR, kilogram başına yaklaşık 0,466 watt, diye ekliyor.

AirPod'un SAR'ı izin verilen miktarlar aralığında olsa da, birçok bilim insanı mevcut SAR düzenlemelerinin bu düşük radyasyon seviyelerine uzun süre maruz kalmayla ilişkili potansiyel riskleri etkin bir şekilde hesaba katmadığından endişe ediyor.

Bazı uzmanlar, daha düşük SAR seviyelerinde bile, kablosuz cihazlarımızın uzun süreli, kronik kullanımının zamanla çok iyi bir şekilde artabileceğini ve sağlığımıza zarar verebileceğini tahmin ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Moskowitz , web sitesinde “AirPod'ları günde saatlerce kullanırsanız, bu mikrodalga radyasyonundan beyne kümülatif maruz kalma önemli olabilir” dedi .

Her şey düşünüldüğünde, kablosuz cihazlarımızdan yayılan radyasyona kronik maruz kalma ve bunun sağlığı nasıl etkilediği hakkında daha fazla veri toplamaya ve buna göre maruz kalma sınırı kılavuzlarını yeniden gözden geçirmeye büyük ihtiyaç var gibi görünüyor.

Bazıları Bluetooth ve kablosuz kulaklıkların kronik kullanımının kansere neden olabileceğinden şüphelense de, bunu söylemek için henüz çok erken ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

2,737 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Julia Ries. Are Bluetooth Headphones Dangerous? Here’s What Experts Think. (24 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2021. Alındığı Yer: healthline | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Haber ve teknoloji siteleri bilimsel kaynak değildir.
0
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri
Orijinal Soru: Bluetooth kulaklıkların yaydığı ışınlar insan sağlığı açısından zararlı mı? Eğer zararlı ise bu zarar ne düzeyse?

Bluetooth kulaklıkların yaydığı ışınlar insan sağlığı açısından zararlı olabileceğine dair bazı araştırmalar ve endişeler var. Bluetooth kulaklıklar elektromanyetik dalgalar yayarlar ve bu dalgaların uzun süreli maruziyeti kanser, genetik bozukluklar, nörolojik sorunlar, öğrenme ve hafıza eksiklikleri, üreme sorunları gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bluetooth kulaklıkların yaydığı elektromanyetik dalga seviyeleri cep telefonlarından daha düşük olsa da, kulak içine takılan bluetooth kulaklıkların gün içinde uzun saatler boyunca kullanılması halinde sağlığa zarar verebileceği belirtiliyor. Bu nedenle bluetooth kulaklık kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

675 görüntülenme

Kaynaklar

  1. HTHayat. Bluetooth Kulaklık Kullanmak Ne Kadar Sağlıklı?. (11 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2023. Alındığı Yer: hthayat.haberturk | Arşiv Bağlantısı
  2. F. E. Dilek. Bluetooth Kulaklık Zararlı Mı? - Teknoloji.org. (10 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2023. Alındığı Yer: Teknoloji | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
2
Bahwô Eryılmaz
Bahwô Eryılmaz
1,978 UP
Öğrenci, Bilim-Tarih-Felsefe ile Uğraşıyorum.

Ben burada sadece bir ustura görevi göreceğim.

Gerçekler

İlk önce aktif olarak radyasyon alan birisinin dnasında bozulma olma oranı az çok rastlantısaldır. Bazı çalışmalar haricinde, radyasyonun nerede nasıl şekillerde bir etki yapacağı belli değildir. Dediğim gibi, basit araştırmalar bunu gösteriyor daha. Buna bakacak olursak da herkeste aynı belirtilerin gerçekten de yüksek radyasyon atımı sonrasında reaksiyon göstermesi çok zordur.

Tüm Reklamları Kapat

Yalanlar

İlk önce, siz eğer bir kablosuz kulaklık kullanmak istiyorsanız zaten radyasyon aldığınızı kabul etmelisiniz. Eğer bluetooth kulaklıklardan gelen radyasyonun sizi etkilediğini düşünüyorsanız, telefonlarınız dolayısı ile sizin bir canavara dönüşmeniz lazımdı. Bir örnek vermek gerekirse Çernobil Vak'ası'ndan sonra salınan radyasyon, 14x1018 Bq olarak tahmin edilmektedir. Tüm bluetooth kulaklıklarının birleşip size böyle bir etki yapması bile neredeyse olanaksız. Bluetooth kulaklıkların yaydığı radyasyon oranı neredeyse Sar Endeksi/4 gibi bir şey. Aradaki farkı umarım anlıyorsunuzdur.

Sonuç

Canı gönülden bluetooth kulaklık takabilirsiniz. Size etki etmesi gerçekten zordur.

1,247 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close