Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 1 ay önce
5

IV. Mustafa'nın ölüm emri verdiği en önemli kişi kimdir?

495 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 1 ay önce

Cevap: III. Selim

Osmanlı'nın çöküş döneminde ve entrika dolu yıllarında dünyaya gelen IV. Mustafa henüz 10 yaşındayken 1789 yılında babası I. Abdülhamid'in vefatından sonra amcası III. Selim'in himayesinde sarayda özgürce dolaşmış dönemin en iyi hocalarından eğitim almış ve III. Selim tarafından bizzat takibi sağlanmıştır. Ancak Kabakçı Mustafa İsyanı sırasında III. Selimin tahttan indirilmesine göz yumması ve hatta neden olması Osmanlı arşivlerinde geçmektedir.

Amcasının tahttan indirilmesi üzerine padişah olan IV. Mustafa devletin hâkimiyeti kendisinde değil, III. Selim'i tahtından eden ve Mustafayı tahtta çıkaran Kabakçı Mustafa ve arkadaşlarının elindeydi. Kabakçı Mustafa ve arkadaşları devletin önemli kademelerine kendilerini geçirmişti. İstanbul'da büyük bir asayişsizlik vardı. İstanbul'dan kaçan III. Selim ve ıslahat taraftarları, Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa'ya sığınmışlardı. Alemdar

Tüm Reklamları Kapat

Mustafa Paşa'nın etrafında Nizam-ı Cedid taraftarları günden güne çoğalmaktaydı. III. Selim'i tekrar tahta geçirme planları yapan Paşa sonunda İstanbul'a hareket etti. Yola çıkmadan birkaç gün önce bir adamını İstanbul'a yollamış ve Kabakçı Mustafa'yı öldürtmüştü. 5000 ila 6000 kişilik bir silahlı kuvvetler ile isyana sebep olan devlet adamları ve zorbalar bir bir ele geçirilip ya idam ediliyor ya da görevden alınıyordu. Alemdar Mustafa Paşa 28 Temmuz 1808'de yeni kuvvetlerle Bâb-ı Âli'ye ani bir baskın düzenleyerek sadrazamı etkisiz hale getirdi. Doğruca saraya yöneldiyse de saray kapıları kitlendi. Sultan Mustafa durumu öğrendiğinde tahtı bırakmak gibi bir niyeti olmadığını Alemdar Mustafa Paşaya adamıyla haber saldı. Tahta çıkacak kimse olmazsa Alemdar'ın kendisine dokunmayacağını düşünerek, amcası Sultan Selim'in ve Şehzade Mahmud'un öldürülmesini emretti. Sultan Selim duyar duymaz saklanmak istedi, fakat o sırada kapı açıldı ve Sultan Mustafa'nın adamları içeri girdiler. Sultan Selim yüksek sesle tekbir getirirken öldürüldü. Katillerin birkaçı Sultan Selim'in naaşını Babüssaade ile Arz Odası arasındaki taşlığa bıraktılar. Sıra Şehzade Mahmud'a gelmişti, dairesine giden katiller odasına saldırdıysalarda şehzade dama çıkarak kaçmıştı. Olaylar esnasında Alemdar Paşa Sultan Selimin naaşını görünce dayanamayıp hüngür hüngür ağladı ardından "Sultan Mahmud Efendimize bakın," diye emir verdi. Biraz sonra şehzade uzaktan göründü yüzü gözü kan içinde, üstü başı perişandı. Alemdar Paşa, Mahmud'u tanımıyordu. Kendisine doğru gelen Şehzade Mahmud'u görünce Rumeli ağzıyla, "A be bu da kimdir?" Dedi. Hafız Ahmed Efendi, "İşte Sultan Mahmud Han Efendimiz budur," dedi. Alemdar Paşa eğilip etek öpmesi gerekiyordu fakat eğilmedi. Bunun yerine padişahın eteğini kaldırıp öptü. Şehzade Mahmud'a acilen bir biat töreni yapıldı. Böylece IV. Mustafa'nın 14 aylık saltanatı son bulmuş oldu. 29 yaşındaki eski padişah, haremdeki dairesine çekildi, fakat aynı yıl II. Mahmud tarafından boğdurularak öldürüldü. [1]

Kaynaklar

  1. M. B. Özkök. (2014). Eğlenceli Türk Tarihi. ISBN: 9789751034670. Yayınevi: İnkılap Kitabevi. sf: 299-300.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Amcasının oğlu ve selefi.( Tarihsel olarak)

Osmanlıda her ne kadar sınırlı, göreli ve ağırlıklı olarak askeri alanla sınırlı olsa da " reform" hareketlerinin en önemli mimarlarından, Nizam-ı Cedit ( yeni düzen) adlı modern ordunun, Yeniçeri ocağı tasfiye edilerek, kuruluşunu sağlayan ve ıslahatları ile bilinen şahsiyet.

Bahtsızlığı; o dönem devam etmekte olan Osmanlı-Rus savaşı...

Tüm Reklamları Kapat

Fakat tarihin cilvesidir; 4. Mustafa'yı pek bilen yoktur fakat Osmanlı ve ıslahat, yenilik, reform dendi mi ilk akla gelen bu şahsiyettir.

Entrikalar, kardeş katlinin vacip kılınışı, saray sevdası ve güç sarhoşluğu devasa bir imparatorluğu nasıl da içten içe kemirip çürütüyor.

Osmanlı tarihi ve bu hastalığın bulaştığı aynı coğrafyada bundan muzdarip olan Bizans'ın tarihi bunlarla doludur.

İlk olarak bu hastalığın kime kimden bulaştığı ise hala muamma!

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close