Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Cengiz Ertaş
Üye 11 Ekim
2

İstanbul depreminin gerçekleşme olasılığı düştü mü?

Evrim Ağacı'nın 5 yıl önceki deprem konulu videosunu izledim. Videoda USGS verilerine göre İstanbul'da en az 7.0 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme olasılığının %70 olduğunu söylüyor. Ancak USGS'nin resmi sitesinde son 30 yıl içerisinde 62±15%, son 10 yıl içerisinde 32±12% olasılıkla "güçlü" bir deprem olacağı yönünde. Yoksa 7.0 güçlü değil mi?
1,293 görüntülenme
İstanbul depreminin gerçekleşme olasılığı düştü mü?
İstanbul depreminin gerçekleşme olasılığı düştü mü?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 11 Ekim

Sayfanın hangi tarihe ait olduğunu gösteren hiçbir emareye rastlamayadığım için hangi tarihte yayınlanmış akademik tahmini özetlediğini kestiremedim. Yazım biçiminden, yazının dilinden ve sayfanın genel görünümünden oldukça eski bir USGS özeti olduğunu tahmin ediyorum; ama emin değilim. Dolayısıyla sadece buna bakarak "azaldı" veya "hayır, azalmadı" diyemeyeceğim. Ama tabii ki araştırmadan araştırmaya, zamandan zamana bu tahminler değişecek, güncellenecek, azalacak, çoğalacak; bu çok normal. Bilimde o kadar varyans olur.

Yalnız bence verdikleri sayılar halen pek "azalma"ya işaret eden sayılar değiller:

Türkiye'nin 1.400 kilometre uzunluğundaki doğu-batı doğrultulu Kuzey Anadolu fayı, büyük deprem olaylarında doğudan batıya doğru sistematik bir ilerleme sergilemiştir. USGS stres transfer modeliyle uyumlu olan bu gözlemler, USGS bilim insanları tarafından önümüzdeki 30 yıl içinde İzmit bölgesinde 6.7 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığını %12 olarak tahmin etmek için kullanılmıştır - bu tahmin 1999 İzmit depreminden kısa bir süre önce yapılmıştır. USGS ayrıca Kaliforniya'nın çeşitli bölgelerinin sismik geçmişini incelemiş ve depremlerin, yakınlarda daha önce meydana gelen bir depremin sonucu olarak stres artışı yaşayan faylar üzerinde seçici olarak meydana gelme eğiliminde olduğunu tespit etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

USGS Kuzey Anadolu fayını analiz etmeye devam etmektedir. İlk hesaplamalara göre İzmit depremi, İstanbul'un hemen güneydoğusundaki Marmara bölgesinde yer alan bir fay segmenti üzerindeki gerilimi artırmıştır. Bu bulguyla tutarlı olarak, Marmara Denizi altındaki küçük depremlerin oranı İzmit depreminden bu yana belirgin bir şekilde artmıştır. Bu bulgular, USGS'nin önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'da %62±15 (bir standart sapma) ve önümüzdeki on yıl içinde %32±12 oranında kuvvetli sarsıntı olasılığı tahminlerine kısmen katkıda bulunmuştur.

Dikkat edin: USGS tahminleri "6.7 ve üzeri" denerek yapılıyor. Böylece güven aralığı daha geniş tutulabiliyor. "7 ve üzeri" bir olasılığı tahmin etmek isteyen bir araştırmanın güven aralığı biraz daha düşük olacak. Ama sonuçta USGS'in tahmini doğru çıkarsa da 7.1 veya 7.4 gibi bir büyüklükte deprem yaşanabilir. Bu yazı, tek başına bize depremin büyüklüğüyle ilgili bir tahmin vermiyor. Sadece belli bir alt limitin üzerindeki bir depremin önümüzdeki 10 yılda ve 30 yılda gerçekleşme ihtimalini söylüyor.

Eğer tahminim doğruysa ve bu 2000'lerden kalma bir metinse, o zaman 10 yıllık tahminin tutmadığını, 30 yıllık tahminin de süresinin dolmak üzere olduğunu görebiliriz.

Tom Parsons ve Naci Görür gibi uzmanların yaptığı son analizlere göre, İstanbul'da 2046 yılına kadar 7.2 civarındaki bir depremin gerçekleşme ihtimali %47 olarak görülüyor.[1] Kandilli Rasathanesi'nden Doç. Dr. Doğan Kalafat'a göre İstanbul'da 2031'e kadar 7+ bir depremin meydana gelme ihtimali %50 civarında, 2070'e kadarsa %90 civarında.[2] Bu tahminlerin ikisi de 2024 yılına ait (Doğan Kalafat hoca, bu tahminin tekrar paylaştıktan kısa bir süre sonra, bu yıl, maalesef hayatını kaybetti).

318 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Reports. Us Geophysicist Tom Parsons: The Probability Of A 7.2 Magnitude Earthquake In Istanbul By 2046 At The Latest Is 47 Per Cent. (29 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2024. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
  2. TheOtherTour. Istanbul Earthquake. (26 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2024. Alındığı Yer: The Other Tour | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
31
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Aktaş
Ufuk Aktaş
52K UP
Uçak mühendisi 11 Ekim

Marmaraya kıyıları olan şehirler tusunami olasılığına önlem almalılar ve yerleşim yerleri kıyılarda yoğunlaşmış ilçeler büyük tehlike barındırıyorlar. Sahillerde yaşayan insan nüfusu içlerde yaşayan nüfustan oldukça fazla olan şehirleri de bir vatandaş olarak hep birlikte deprem konusunda yaptıkları çalışmaları açıklamaları için hesap vermeye çağırmalıyız

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close