Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Maurice Chantel
Maurice Chantel
1,402 UP
Üye 24 Kasım 2023 1 Cevap
3

Irk yoksa DNA testi ile genetik miras ne anlama geliyor?

Irk diye bir şey yoksa (bunu bu siteden okudum) DNA testleriyle köken belirleme testleri ne ise yarıyor?
677 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 24 Kasım 2023

Evet, biyolojik olarak ırk kavramından söz edemiyoruz. Ama ondan önce, burada oluşan kavram karışıklığını gidermek adına bazı terimleri açıklama gereği duyuyorum.

Irk olarak nitelendirilen gruplar arasındaki morfolojik çeşitlilik DNA’da büyük bir değişikliğe işaret etmiyor. İnsanı ırklara ayıran anlayışlar biyolojik bir gerçeklik yerine, kültürel ve coğrafi yapısal farklılıklara dayanıyor. Irk, biyolojik bir kavramdan ziyade kültürel bir olgudur. İnsan ırklarının var olduğu ve bunun önemli olduğu bilim çevrelerinde değil, genel nüfus içinde yaygın bir inançtır. Antropolojik açıdan ırk, biyolojik bir kavram değil, insanları fiziksel özelliklerine göre sınıflandırmak için kullanılan sosyal bir yapıdır. Irk kavramı tarihsel olarak ayrımcılığı, baskıyı ve eşitsizliği haklı çıkarmak için sosyal hiyerarşiler yaratmak için kullanılmıştır.

Etnik köken (etnisite), bir toplum ya da bölgede kültürel olarak birbirinden ayrılan çok sayıda gruptan biri. Kişinin kendisini bir etnik toplulukla özdeşleştirmesi ve kendisini onun bir parçası olarak görmesi, aynı sebeple de diğer topluluklara ait hissetmemesi anlamına gelir. Kültürel farklılıklar etnik kökene, toplumsal sınıfa, dine veya yaşam alanına bağlanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan genetik çeşitliliği süreklidir ve insanları farklı ırk kategorilerine ayıran net genetik sınırlar yoktur. Farklı popülasyonlar arasında genetik farklılıklar olsa da, bu farklılıklar ayrı ırk kategorileri oluşturmak için yeterince önemli değildir. İnsan genetik çeşitliliği hakkında belki de en çok alıntılanan istatistik, herhangi iki insanın ortalama olarak yaklaşık 1 DNA baz çiftinde 1,000 (%0.1) farklılık göstermesidir.

Ortak atalara ve genetik belirteçlere dayanan etnisitenin (etnik köken) şekillenmesinde de rol oynar. Etnik gruplar, coğrafi, kültürel ve tarihsel faktörlerin bir sonucu olarak zaman içinde biriken genetik kalıplarla tanımlanabilir. Genetik belirteçler, bir kişinin soyunun belirlenmesine yardımcı olabilir ve göç kalıpları ve nüfus geçmişi hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.

Genetik soy testleri bireylerin etnik kökenleri ve soyları hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabilir, ancak etnik kökenin yalnızca genetik belirteçler tarafından belirlenmeyen karmaşık ve değişken bir kavram olduğunu not etmek önemlidir. Kültür, dil ve ortak gelenekler gibi diğer faktörler de etnisitenin şekillenmesinde kritik bir rol oynar. genetik soy testleri bir kişinin soyuna ve mirasına ilişkin değerli içgörüler sağlayabilir, ancak etnik kökenin sosyal, kültürel, tarihsel ve kendini tanımlama faktörleri tarafından şekillendirilen karmaşık ve değişken bir kavram olduğunu kabul etmek önemlidir.

Kaynaklar

  1. E. Blakemore. Race And Ethnicity: How Are They Different?. (22 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2023. Alındığı Yer: Culture | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close