Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: İnsanlar neden küfür ederler?
Anti Sarı
Üye
15

İnsanlar neden küfür eder?

284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru
Orijinal Soru: İnsanlar neden küfür ederler?

Bunun nedeni aşağılamak için kullanılmasıdır. Küfürlerin cinsellik ile ilgili olması da aslında insanların cinselliği hayvani ve 'aşağı' bir davranış olarak benliklerine aykırı olarak algılamalarına dayanır. Bunun nasıl olduğunu açıklayacağız. Bu algılama biçiminde her benlik kendindeki cinselliğe yönelik bu benlik hissini algıladığı için cinselliğin nitelemesi önce birey bazında 'ayıba' dönüşmüştür.Nedeni de siz örneğin cinsellikle ilgili birşey düşünürken zihniniz kendi cinselliğinize dair algıları,hisleri, hayvaniliği,vahşiliğı imgeler ve size algılatır. Durumu daha iyi anlamak için örneğin dışkıdan tiksinme nedeniniz o an zihninizin kendi dışkınıza dair kokusu yapısı vs gibi tiksinç özellikleri size imgelemesi ve algılatmasıdır. . (Şuan bu yazıyı okurken bile zihniniz tarafından bu imgelemeler yapılıyor ve tiksiniyor olabilirsiniz.) Sanıldığı gibi ahlak toplumsallıkla ortaya çıkmamış, kişinin kendi benliğindeki algılarına dayalı olarak başlayıp toplumsallığa yayılmış bir durumdadır. Bu da insan bilincinin gelişmesi ve kendindeki (hayvani) özellikleri fark etmesiyle var olmuş bir olgudur. Aksi halde cinselliğe dair ahlakilik veya tiksinmeye dair diğer durumlar hiç oluşmazdı ve ortaya çıkamazdı. Bunlar Afrika'daki bir kabilenin Ateş dansı gibi adetleri benzer şekilde toplumsallıkla ortaya çıkmış durumlar değildir. İnsan kendinde özellikleri fark ederek diğer insanlardaki aynı özelliklere dair algılamaları hisseder ve nitelemeleri de buna göre yapar. Yani kendi algılama biçimi ve hisleri insan için dışardaki hisleri algılamaktaki tek kriteridir. Kendisinde bu hisler bulunmayan insan karşısındakinin hislerini algılayamaz. Cinsellik, tiskinme gibi konularda da aynı şey geçerlidir. Önce kendi benliğinizde bunları ve bunlara dair özellikleri hisseder ve fark eder daha sonra başkalarındakini buna göre algılarsınız. Cinsellik ve tiksinme gibi olgulara dair algılamaların toplumsallıkla ortaya çıktığını sananlar büyük bir yanılgı içindeler ve bu kişiler kendi zihinlerinde ve benliklerinde neler olup bittiğinin farkında olmayan kişilerdir. Bunlar bilinç gelişimi ve (kişinin kendindeki özelliklere dair) farkındalıkla ortaya çıkmış olgulardır. Çünkü kendini ve kendindekikeri 'izleyen' duruma gelmeden ve bunlara dair tanımlamaları yapmadan ve bu şekilde cinselliğe tabi olmaktan çıkmadan bunlara dair ahlakilik ortaya çıkamazdı.

Cinsellikle ilgili küfürlerin ortaya çıkma sebebi de cinselliğin bu yukarıdaki benliksel özelliklerinin algılanmasına, fark edilmesine ve bu şekilde aşağılama biçimi olarak kullanılmasına dayanır. Karşınızdaki bu şekilde zihninizdeki ahlaken bulunduğunuz konumdan 'aşagı' bir durumda algıladığınız nitelemeler üzerinden 'aşağılama' eylemini hissel benliksel olarak (kendinizdeki bu aşağı yani hissederek) gerçekleştirmiş olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Takıl
Mert Takıl
7K UP
Bilim meraklısı
Orijinal Soru: İnsanlar neden küfür etme isteği duyarlar?

İnsanların küfür etme isteği farklı duygular yaşadığımızda da ortaya çıkar. Örneğin sinirlendiğimizde veya korktuğumuzda vs.

Yapılan bazı araştırmalara göre küfür etmek aynı zamanda insanların acı toleransını da artırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bizler küfür etme isteğini sadece acı çektiğimizde veya korktuğumuzda etmeyiz. Hatta çoğunlukla rahat bir ortamda olduğumuzda küfür ederiz. Bazen arkadaşlar arasında eğlencesine bile küfürler edilebilir.

Kısacası küfür etme isteğine duygu değişimlerinden sosyalliğe kadar birçok durum etki eder.[1]

Kaynaklar

  1. B. Morkan. Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&Amp;!?. (6 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close