Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İnsan genel olarak başkalarının istediklerini mi yapar?

177 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
203K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Tabi ki hayır…

İnsan aslında hiçbir zaman başkalarının istediklerini yapmaz. Ne yaparsa yapsın hep istediğidir. Ancak kültürel kodlarımız bazen evrimsel kodlarımızı gölgesinde bıraktığından öyle bir yanılsama yaşarız.

İnsan özünde bencil bir varlıktır. Bu genetik bir dayatmadır. Hayatta kal ve soyunu sürdür, üre içerikli olan…

Tüm Reklamları Kapat

Ancak doğa bunu, bizlerin yapısal olarak , diğer canlılara nazaran ve görece zayıf oluşu nedeni ile (kartal gibi pençe ve kanat, aslan gibi diş, ayı gibi cüsse ve kürk, yılan gibi zehir, pire gibi küçük vb.) biz olmak şeklinde toplumsallık olarak dayatır. Yani bir birine muhtaç ya da tek başına hayatta kalamama şeklinde.

Bunca bencil oluşumuza rağmen yaşamın çoğu ve temel alanında bizcil oluşumuzun nedeni bu.

İşte bu neden doğrudan her şeyi istediğimiz için ve dolaylı olarak da yine bizim istediğimiz için fakat başkalarının istekleriymiş gibi bir yanılsama ( hile, üçkağıt , zorunluluk yahut adına ne dersek diyelim) ile hep bir şeyler yaparız.

Bu aslında zorunlu olanın kavranıp gönüllü olarak kabulünden başka bir şey değildir. O da şudur: Ben önemliyim fakat ben salt ben ile var olamaz. “Biz”e muhtacım.” Biz” ise bir bedeli gerektirir. Biz gibi davranmam ve ben dışında var olana da ihtimam (önem ve öncelik) göstermem çıkarımadır.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında olan hep budur. Başkaları için yaptığımız her şeyin arkasında bu “beni besleyecek biz” beklentisi vardır. Kötü bir şey de değildir.

Sağlaması kolaydır: Başkaları için sanıp yaptığımız bir şeye sürekli neden sorusunu sorduğumuzda ve her seferinde çıkacak cevaba aynı soruyu yönelttiğimizde, neden içerikli sorumuzun anlamsızlaştığı an öncesi son cevap doğru cevaptır.

Neden, neden, neden, neden,neden… Ne ve kim için yaparsak yapalım son sorunun son cevabı bize gelecektir. Bu kimi zaman doğrudan maddi bir menfaat kimi zaman dolaylı bir çıkar kimi zaman ise sadece düşünsel yahut duygusal bir tatminden ibaret olsa da…

Bu o kadar olağan ki; zorunluluğu kavramış her bireyin iradi, kavramamış olanın ise genetik dayatma altında ve evrimsel süreçlerin öğreticiliğinde kendiliğinden yaptığı şeydir.

Bu konuda kendini eğitip zorunluluğu kavrayıp gönüllülüğe evirenler , toplumun bir bütün olarak gelişimine iradi olarak katkı sağlar iken , genetik dayatma sonucu evrimsel süreçlerin baskısı ile ve bilmeden bunu yapanlar ise bazen gel gitler yaşayabilmektedir. Bunların ağırlıklı olduğu toplumlar da öyle gel gitlere fazlasıyla maruz kalabilmektedir.

Zorunluluğu kavramak ve gönüllü yapmak nedir; Acıktığımızda yemek yeme, uykumuz geldiğinde uyumak, çişimiz geldiğinde tuvalete gitmek vb. …Hiç birini zorla yapmayız ancak yapmak zorundayız. Bir yapmayalım da görelim. Zorunlu olan zorunluluğunu koruyarak süreklileştiğinde organizma otomatikman bunu gönüllü defterine kaydeder:

Acıktığımızda zevkle bize yemek yedirten, uykumuz geldiğinde yatağa götüren, çişimiz geldiğinde tuvalete yönelten ve her sonrası bize huzur veren şey bu sıradanlaşmış kavramadır. Başkalarının istediklerini ( dışardan reddettiğimiz bir dayatma olmaksızın ve fakat içimizden gelen bir dayatmaya tabi olarak) yapmak aynı şeydir.

Kaynaklar

  1. Sinan Canan. (2022). İfa (İnsanın Fabrika Ayarları 1,2,3). Yayınevi: Tuti Kitap. sf: 552.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close