Teknik olarak böyle bir altyapı yazmak mümkün ve zaten tarif ettiğinize benzer çözümler ve bu alanda geliştirme yapmak isteyenler için araçlar da mevcut.[1][2][3]
Topluluk tarafından desteklenen projelerin de kendi içinde problemleri mevcut. Fakat her şey kusursuz olsaydı bile trilyon dolarlık devlerin karşısında tam bağımsız olarak şansları olur muydu pek emin değilim. Şu an bilginin kontrolü devlerde zaten. Platformlar kendi içinde ön plana çıkacak içeriği dilediği gibi belirleyebiliyor. İstemediğini görünmez kılabiliyor.
Eğer bahsettiğiniz konu içerik üretimi ise özellikle GenAI alanındaki gelişmelerin büyük bir hızla ilerlemesi bu konuyu daha da çıkmaza sürüklüyor. Mesela son aylarda web aramaları için sık sık AI kullanmaya başladım. Ansiklopedileri kurcalamak yerine arama motoru kullanmak nasıl süreci hızlandırdı ise aramayı yapay zekaya sorarak yapmak da benzer etkiye sahip oldu diyebilirim. Tabii bu değişimin ziyaret üzerinden gelir elde eden sitelere ciddi zararlar vermesi kaçınılmaz. Bu zararın en azından bir miktar azaltılması için yapay zekayı geliştiren şirketlerin kullanılan kaynağın sahibine ödeme yapması gerekiyor ama bildiğim kadarıyla bu konuda kayda değer bir hareket henüz yok. Bu soruna bir çözüm bulabilir miyiz ondan da emin değilim. Halka açık her bilgi bu sitemler tarafından sömürülüyor. Bir yerden sonra bu sistemlerin çok daha ucuza ürettiği içerik de çoğu kişi için yeterli olmaya başlayacak. Ben insan zekasının ürünü olan tüm içeriğin GenAI yanında modern yapıların yanındaki kerpiç evler gibi kalmaya başladığı zamanı bekliyorum. Eğlenceli olur mu bilmiyorum ama insanlık tarihindeki en ilginç dönem olacağı kesin :)