Hz. Muhammed haricinde hiç bir peygamberin mezar yeri net bir şekilde bilinmiyor. Bazı peygamberlerin kabirleri olduğu iddia edilen yerler vardır, fakat kesin delillere dayanmaz. Bu tip vakalarda genelde aynı peygamberin farklı yerlerde birden fazla kabrinden bahsedilir ki, bu kesin olarak bilinmediğinin delilidir zaten.
Bir tarihçi gözüyle bakıldığı zaman, Hz. Muhammed hariç diğer tüm peygamberler tartışmalıdır. Çünkü hiç bir kil tablet, parşömen, anıt taş gibi tarihi kanıt olarak kabul görülen kaynaklarda bahsedilen peygamberlerin ismi geçmez. Bir arkadaşımın cevabında "Mete Han'ın mezarı da bilinmiyor" denmiş, ancak aralarında çok ciddi bir fark var. Mete Han tarihçiler tarafından bilinen bir kişidir, çünkü dönemin tarihi buluntularında ismi ve yaptıkları net bir şekilde ifade edilir.
Bir diğer dikkate alınması gereken konu: Diğer peygamberler ile Hz. Muhammed arasında çok ciddi bir fark olmasıdır. Hz. Muhammed en son peygamber olmasının ve kronolojik olarak günümüz tarihine yakın olmasının haricinde, yaşadığı bölgede hakimiyet sağlayarak devlet kuran ve yöneten tek peygamberdir. Diğer peygamberlerin yaşadığını kabul etsek bile, sınırlı sayıda takipçilerinin olması (en azından yaşadıkları dönemde), devlet yönetme veya tarihe yön veren bir güç olmaktan uzak olmaları, tarihi buluntularda isimlerinden bahsedilmemesinin ve mezar yerlerinin bilinmemesinin nedeni olabilir.
En büyük semavi dinlerden olan Hristiyanlık ve peygamberi olan Hz. İsa'nın tarihin akışına etkilerini ancak 4. yüzyıldan sonra (Hz. İsa öldükten yaklaşık 250-300 yıl sonra) gözlemleyebiliyoruz. Bu dönemden önceki bilgiler, özellikle yaşadığı dönem, İncil ayetlerindeki bilgilere dayanır. Çok iyi devlet arşivi sistematiği olan Roma idaresinde bile isminden hiç bahsedilmez (Hz. İsa'nın yaşadığı kabul edilen dönemde Romalıların hakimiyeti vardı).
242 görüntülenme