Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Batuhan Piren
Üye 24 Kasım 2023 2 Cevap
11

Hz Muhammed'in haricinde hangi Peygamber'in mezar yerini biliyoruz? Hangisine air tarihsel bir belge, kayıt vardır?

Kuran'da eski ve yeni ayette 29 Peygamberin adı geçiyor. Nasıl oluyor da bir peygamberin mezar yeri unutulur?
2,613 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Neda Avan
Neda Avan
105K UP
hiçbir yetkinliğim yok 24 Kasım 2023

Peygamber konusunda direkt bir bilgim yok ama genelde eski zamanlarda önemli insanların naaşları saklanırdı. Bugün Mete Han'ın da mezarı bilinmiyor mesela. Düşman cenazeye eziyet ederek ona ve onun peşinden gidenlere saygısızlıkta bulunur. Devletin en orta yerine de gömseler gün gelir o topraklar kaybedilir, bu devlet yıkılır. O yüzden Devlet büyüklerinin padişah olmasalar bile gizlice ve sadece yakınlarıyla gömüldüğünü biliyorum.

Peygamberler de hem çokça düşman sahibi olma ve içinde bulundukları toplumu idare etme yönünden devlet insanlarına benzerler. Sebebi bu ya da çok başka bir şey olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

203 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 25 Kasım 2023

Hz. Muhammed haricinde hiç bir peygamberin mezar yeri net bir şekilde bilinmiyor. Bazı peygamberlerin kabirleri olduğu iddia edilen yerler vardır, fakat kesin delillere dayanmaz. Bu tip vakalarda genelde aynı peygamberin farklı yerlerde birden fazla kabrinden bahsedilir ki, bu kesin olarak bilinmediğinin delilidir zaten.

Bir tarihçi gözüyle bakıldığı zaman, Hz. Muhammed hariç diğer tüm peygamberler tartışmalıdır. Çünkü hiç bir kil tablet, parşömen, anıt taş gibi tarihi kanıt olarak kabul görülen kaynaklarda bahsedilen peygamberlerin ismi geçmez. Bir arkadaşımın cevabında "Mete Han'ın mezarı da bilinmiyor" denmiş, ancak aralarında çok ciddi bir fark var. Mete Han tarihçiler tarafından bilinen bir kişidir, çünkü dönemin tarihi buluntularında ismi ve yaptıkları net bir şekilde ifade edilir.

Bir diğer dikkate alınması gereken konu: Diğer peygamberler ile Hz. Muhammed arasında çok ciddi bir fark olmasıdır. Hz. Muhammed en son peygamber olmasının ve kronolojik olarak günümüz tarihine yakın olmasının haricinde, yaşadığı bölgede hakimiyet sağlayarak devlet kuran ve yöneten tek peygamberdir. Diğer peygamberlerin yaşadığını kabul etsek bile, sınırlı sayıda takipçilerinin olması (en azından yaşadıkları dönemde), devlet yönetme veya tarihe yön veren bir güç olmaktan uzak olmaları, tarihi buluntularda isimlerinden bahsedilmemesinin ve mezar yerlerinin bilinmemesinin nedeni olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

En büyük semavi dinlerden olan Hristiyanlık ve peygamberi olan Hz. İsa'nın tarihin akışına etkilerini ancak 4. yüzyıldan sonra (Hz. İsa öldükten yaklaşık 250-300 yıl sonra) gözlemleyebiliyoruz. Bu dönemden önceki bilgiler, özellikle yaşadığı dönem, İncil ayetlerindeki bilgilere dayanır. Çok iyi devlet arşivi sistematiği olan Roma idaresinde bile isminden hiç bahsedilmez (Hz. İsa'nın yaşadığı kabul edilen dönemde Romalıların hakimiyeti vardı).

242 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close