Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bruce Wayne
Bruce Wayne
24K UP
Üye 11 Mart 1 Cevap
1

Hooke kanunu nedir ve prison breakdaki scofield o duvarı bu kanunla nasıl deldi ve formulu nedir ornek verebilirmisiniz?

Prison breaktaki michael scofield hooke kanunu kullanarak duvarın zayıg noktalarında belirli kritik noktalara delik açarsak dubarın zayıflayacagını soyledi bu dogrumu ayrıca bu delinecek noktalsrı biz kendimiz nasıl hesaplayabiliriz formulu nedir örnekli bir şekilde anlatırmısınız?
148 görüntülenme
Hooke kanunu nedir ve prison breakdaki scofield o duvarı bu kanunla nasıl deldi ve formulu nedir ornek verebilirmisiniz?
Hooke kanunu nedir ve prison breakdaki scofield o duvarı bu kanunla nasıl deldi ve formulu nedir ornek verebilirmisiniz?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Adnan Berk
Adnan Berk
69K UP
Bilim Meraklısı 11 Mart

Hooke Kanunu, bir cismin üzerine uygulanan kuvvet ile uzaması ya da sıkışması arasındaki doğrusal ilişkiyi açıklar. Bir yay veya elastik malzeme için geçerlidir ve formülü F = kx şeklindedir. Burada F kuvveti, k yay sabiti ve x uzama ya da sıkışma miktarıdır.

Prison Break’te Michael Scofield, duvarın zayıf noktalarını belirleyerek buralara delikler açarsa tüm yapının taşıma kapasitesinin azalacağını söyledi. Bu düşünce Hooke Kanunu’ndan çok malzeme mukavemeti ile ilgilidir. Ancak Hooke Kanunu dolaylı olarak devreye girer çünkü malzemenin elastik sınırları aşılırsa kırılma meydana gelir.

Bir duvarın en zayıf noktalarını bulmak için gerilme ve moment hesapları yapılır. Gerilme, uygulanan kuvvetin yüzey alanına bölünmesiyle hesaplanır. Eğer belirli bir bölgeye yoğun bir kuvvet uygulanırsa malzeme kırılmaya daha yatkın hale gelir. Scofield, küçük delikler açarak duvarın kesit alanını azalttı ve böylece gerilme arttı.

Tüm Reklamları Kapat

Eğilme momenti de duvarın zayıf noktalarının tespitinde önemlidir. Kuvvetin duvara uzaklığı arttıkça moment büyür ve duvarın kırılma ihtimali artar. Kritik yük taşıyan noktalara açılan delikler, yükün eşit dağılmasını engelleyerek duvarın direncini azaltır.

Örneğin 2 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde bir duvara 10 santimetre çapında beş delik açarsak, bu delikler toplamda duvarın yük taşıyan kesit alanını küçültür. Böylece aynı yük daha küçük bir alana biner ve gerilme artar. Yük belli noktalara yığılınca duvarın dayanıklılığı azalır ve çatlaması kolaylaşır.

Sonuç olarak, Michael Scofield’ın teorisi doğrudur. Zayıf noktaları belirleyip bu noktalara delikler açarak yük taşıma kapasitesini düşürmek ve duvarın çökmesini hızlandırmak mümkündür. Bu tamamen fizik kurallarına uygundur.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close