Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yağız Kayra Yüksel
Üye 1 gün önce 1 Cevap
2

Her hangi bir demir soğuk bir ısıdayken işlenmesi daha zordur ama bu durum demirin sıcaklığı yüksek seviyelerde ise o demiri işlemek daha kolaydır bunun sebebi nedir?

143 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 17 saat önce

Sana oldukça basit bir şekilde anlatayım.

DEMİRİN YAPISI

Her madde atomlardan oluşur ve atomların kendine has özellikleri vardır. Bu örneğimizde demiri oluşturan atomların üzerinden gideceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Bir demir çubuk düşünelim ve bir düşünce deneyi yapalım. Ona doğru iyice yaklaştığımızda gördüğümüz şey, onu oluşturan milyonlarda atomun sıkı sıkıya tutunup çok az hareket etti bir ortam olur. Bunların enerjileri düşük olduğu içi sıkı sıkıya tutulmuşlar, ayrılmak istemiyorlar (tıpkı soğukta penguenlerin dip dibe sokulması gibi :D). [1]

ISITINCA NE OLUR

Atomlar ısınmaya başlayınca yani dışarıdan bir enerji verilince artık hareketleri artar, birbirlerini ittirmeye başlarlar ufaktan ufaktan ve araları açılır. Artık soğuk haldeki gibi sıkı fıkı değillerdir. (Genleşme dediğimiz olayda tam olarak budur.) Artık birbirinden az da olsa ayrılan atomlara şekil vermek çok daha kolay olur.

DAHA FAZLA ENERJİ İLE NE OLUR

Tüm Reklamları Kapat

Demiri değil de bu sefer suyu düşünelim (akılda canlanması daha kolay). Onu yeterince ısıttığımızda atomları yine benzer bir tepki gösterir ve birbirlerinde ayrılmaya başlar ve birbirlerini ittirirler. Bazen bu ittirme ve enerji o kadar yüksek olur ki, su atomu artık diğer atomlarla olmak istemez ve havaya karışır. Bu olaya da buharlaşma denir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, fazla terime boğmadan mantıklı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Sende küçüklüğümü görüyorum, istersen sosyal medya üzerinden bana ulaşabilirsin. Kendini geliştirmek isteyen az sayıda insandan birisin ve destek olmak çok isterim.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Ertuğrul Demirtaş. (2016). Malzeme Bilimi Ve Isıl İşlem İlkeleri. ISBN: 9786051234567. Yayınevi: Teknik Akademi Yayınları. sf: 428.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close