Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ferman Kara
Üye 16 Haziran 2022 1 Cevap
4

Hareketsizlik 1 paket sigra icmeye es degermidir gercekten ?

1,408 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Sigara içicisi ve araştırmacısı 20 Haziran 2022

ön not: bu yazıda oturmak kelimesini kullandığım her an uzun süre oturmaktan bahsederim.

Kesinlikle hayır. Bunu büyük ihtimal sitting is the new smoking benzeri başlıkların altında gördün ama çoğunun bilime çok dayanmadığını söyleyebilirim. Mesela hareketsizlik bazı kanser türlerini %10-20 civarı attırdığı çalışmalarda yazar ama sigaranın aynı kanser türlerini %100den fazla arttırdığı yazar. Sigara akciğer kanserini günlük içilen miktarla değişmekle beraber 1000 kat arttırır. Oturmanın akciğer kanserini arttırdığına dair herhangi bir veri yoktur. Sadece 'belki' arttırabilir yazar. Sigaranın içindeki nikotin bir uyarıcıdır ve oturmak bir uyarıcıyı her gün 20 doz aldığın zararı sana vermez. İkisinin bağdaştığı noktaları söyleyeyim.

  • Oturmak sigara kadar olmasa da damarlarda tıkanmaya sebep olabilir. Ama aradaki fark çok fazladır. Oturmzak hiçbir şekilde sigaranın sebep olduğu buerger hastalığı kadar ciddi bir seviyeye gelmez. Buerger hastalığına yakalanan neredeyse herkes sigara içenlerdir. (uzuvların bir kısmının tıkanmadan dolayı ampute edilmek zorunda kalınması)
  • Oturmak oksijen seviyesini azaltır ama sigaranın yaptığı gibi karbonmonoksit seviyesini arttırmaz. Vücut oksijen seviyesini ve kapasitesini arttırmak için spor iyi bir yöntemdir. Sigarayı bıraktıktan spor yapmaya kıyasla hareketsiz bir hayattan spor yapmaya başlayan biri aynı oranlarda oksijen seviyelerini toparlayamaz. Oturup spora başlayan kişi ciddi anlamda dahza hızlı toparlar. Çünkü sigara içenler akciğerlerine kalıcı zarar verir, kalıcı kapasitesini düşürebilir ve kalıcı olmayan hasarın da düzeltilmesi oldukca uzun sürer.
  • Oturmak da sigara içmek de hormon sistemini bozar. Uzun süre haraketsizlik östrojeni progesteronu prolaktini kortizolu arttırır, testosteronu dopamini serotonini azaltır. Sigara DHTyi testosteronu prolaktini dopamini serotonini arttırır (kısa süreliğine arttırır ve bir aşağıdaki maddede dopamin ve serotoninle alakalı kısmı daha ayrıntılı yazdım), progesteronu östrojeni ve kortizolu kısa süreliğine azaltır. Fakat bahsetmeliyim ki sigaranın bozduğu endokrin sistemi oturmanın bozduğuna göre toparlaması çok daha zordur. Özellikle sigara uzun süre içenlerde.
  • Sigara içmek ödül merkezini sürekli ve uzun süreli bozduğu için sigarayı bırakınca vücudun sigara içerken alıştığı nörotransmiter düzeyi sigarayı bırakınca yetersiz gelir ve nörotransmiter eksikliğine bağlı birçok olumsuz semptom görülür. Oturmanın böyle bir etkisi yoktur. Çünkü oturmaktan hareketliliğe geçmek vücudunda sigarayı bırakmanın aksine nörotransmit artmasını sağlar ve bu sana sigaranın aksine bırakması zor gelmez.

Daha aklıma gelmese de daha çok ortak yönleri var ama kesinlikle uzaktan yakından eşit değiller. Kısaca söylemem gerekirse, oturmanın vücuda verdiği zarar kısa sürelidir ve hızlıca telafi edilebilir. Sigara içenler bu konuda o kadar şanslı olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close