Tanım ve örnek vererek başlamakta fayda var. Açık tohumlulara kozalaklılar da denir. Çünkü meyveleri kozalak şeklindedir. Tohumları meyvenin içinde saklı olmayıp kozalak pulları üzerinde bulunan odunsu bitkilerdir. Çoğunlukla ağaç türleri ve seyrek de olsa çalı biçiminde olan bitkilerdir. Çok yıllıktır ve yaprakları çoğunlukla iğnemsidir. Bununla birlikte pulsu, yelpaze, şeritsi ya da tüysü tipte yapraklı olanları da vardır. Köknar, ladin, çam türleri bunlara örnek verilebilir.

Üreme: Kapalı tohumlularda dişi gametofit, yumurtalığın içinde bulunan kapalı bir yapıda (ovül) bulunur. Gymnospermlerde dişi gametofit, dişi koninin açıkta kalan braktelerinde bulunur. Erkek ve dişi gametofit yapıları, açık tohumlularda ayrı erkek ve dişi kozalaklarda bulunurken kapalı tohumlularda çiçeğin bir parçasıdır. Son olarak rüzgar, açık tohumlularda tozlaşmada önemli bir rol oynar çünkü polenler rüzgar tarafından dişi kozalakların üzerine iner. Birçok kapalı tohumlu bitki de rüzgarla tozlaşma olmasına rağmen, hayvanlarda tozlaşma daha yaygındır. Dişi kozalaklar erkek kozalaklardan daha büyüktür ve ağacın tepesine doğru konumlandırılmıştır. Küçük erkek kozalaklar ağacın alt bölgesinde bulunur.
Ufak bir ipucu: Ormanda çam ağacının üzerindeki kozalakları dikkatli incelerseniz, dişi ve erkek kozalakları birbirinden ayırabilirsiniz. Üzerindeki sarı ''toz'' taneleri aslında polenlerdir. Ancak dikkat edin, polenler sizi hapşırtabilir!
Kaynaklar
- lumenlearning. Angiosperms Versus Gymnosperms | Biology For Majors Ii. Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2024. Alındığı Yer: lumenlearning | Arşiv Bağlantısı
- Libretexts. 32.2: Plant Reproductive Development And Structure - Sexual Reproduction In Gymnosperms. (16 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Biology LibreTexts | Arşiv Bağlantısı