merhabalar Buğra Özdoğan
Göbek kordonu (göbek bağı) bebeğin gelişiminin çok erken dönemlerinde oluşmaya başlar. Rahim içi yaşamın beşinci haftasında umbilikal halka adı verilen oluşum içinde iki umbilikal arter (atardamar) ve bir umbilikal ven (toplardamar) bulunur. Bebeğin sindirim sistemi önce gövdesi dışında gelişmeye başlar ve 12-13. hafta civarında göbek kordonu içinden karın içine geçer.
Göbek kordonu fetüse karnın içinden girer ve ikiye ayrılır. Biri karaciğerde hepatik portal veni ile birleşir, diğeri ise inferiorvena kava ile kalbe bağlanır. Bu iki dal, fetüsün vücudunda bir devre oluşturur ve dışarıdaki göbek kordonuna yeniden bağlanır. Bebek doğduktan sonra kordon kesilir. Kalan kısım iyileşir ve bebeğin göbek deliğini oluşturur.
göbek bağının yada göbek deliğinin penisle yada cinsel organlarla hiçbir ilgisi yoktur. göbek bağı oksijen, su ve besin verir, co2 ve dışkıyı alır bebeği hayata bağlar. tek görevi budur. senin dediğin olayı internette biraz araştırdım şöyle bir sonuç buldum :Göbek deliğindeki sinirler omuriliğinize bağlanan liflerle birleşiyor.
Bu da mesane ve üretradan beyne direkt olarak sinyal gönderilmesini sağlıyor. Göbeğinize bastırdığınızda da aynı bölge uyarılıyor ve beyniniz bir nevi kandırılmış oluyor. Sinyalin başka bir yerden geldiğini sanan beyniniz idrar yollarınızı harekete geçiriyor veya kasıklardaki karıncalanma hissini yaratıyor. Çünkü :'Peritoneal periton' adı verilen karın boşluğunun iç yapısı o kadar hassas ki böyle bir temasta derhal sinirleri uyarıyor. Mesane ve üretradan yayılan sinirlerle aynı seviyede bilgi ileten buradaki bağlar omuriliğe aynı şekilde sinyal gönderiyor.