Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
115K UP
Üye 30 Haziran 1 Cevap
3

Gerçekten sormak istiyorum, doğalgaz neden patlar?

İzmir’in Torbalı ilçesinde meydana gelen patlamanın görüntüleri yayınlandı ve ben bunu izlerken nasıl bir önlem alabileceğimi düşündüm fakat her zaman yaptığım şeylerden farklı bir davranış gelmedi aklıma. Bu konuda ne yapılabilir?
630 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla... 30 Haziran

Doğal gazın patlaması, yanıcı gaz ve oksijenin belirli bir oranla karışması ve ardından bir kıvılcım veya ısı kaynağı ile tetiklenmesi sonucu genelde meydana gelir. Bu süreç, bir yanma reaksiyonu olarak bilinir.

Bu reaksiyon ekzotermik bir reaksiyondur, yani enerji açığa çıkarır. Patlama, bu enerjinin çok hızlı ve kontrolsüz bir şekilde açığa çıkmasıyla oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında doğalgaz kaçağı vs olması hemen de patlamaya neden olmaz çünkü aşağıdaki şartlar gerçekleşmeli.

  • Yanıcı Gaz (Metan): Doğal gazın birikmiş olması gerekir.
  • Oksijen (Hava): Yeterli oksijen bulunmalıdır. Genellikle hava bu ihtiyacı karşılar.
  • Karışım Oranı: Metan ve oksijenin belirli oranlarda karışması gereklidir. Bu oran, metan için genellikle %5 ile %15 arasında olmalıdır. Bu aralık dışında, karışım ya yanmaz ya da patlamaz.
  • Ateşleme Kaynağı: Kıvılcım, açık alev, sıcak yüzey veya elektriksel bir kıvılcım gibi bir ateşleme kaynağı gereklidir.

Bu şartlar sağlandıktan sonra patlama ise şu sıralama ile devam eder;

  1. Gaz Kaçağı ve Birikimi: Doğal gaz, bir kaçaktan sızar ve kapalı bir alanda birikmeye başlar.
  2. Uygun Karışım: Metan ve hava uygun oranlarda karışır.
  3. Ateşleme: Kıvılcım veya başka bir ısı kaynağı gaz-hava karışımını ateşler.
  4. Yanma ve Genişleme: Yanma reaksiyonu çok hızlı gerçekleşir ve büyük miktarda enerji açığa çıkar. Bu enerji ısı ve basınç olarak yayılır.
  5. Patlama: Açığa çıkan enerji, bulunduğu ortamda ani ve hızlı bir basınç artışına neden olur ve bu da patlama olarak kendini gösterir.

Önlem olarak gaz kaçak sensörü kullanmak dışında pek başka bir çözüm yoktur. Şu şekil bir sistem olabilir ortamda gaz yoğunluğu oluştuğu anda gazı hemen kesen otomatik sistemler veya daha güçlü uyarı sistemleri kurulabilir.

11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close