Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alparslan Kansu
Üye
3

Galaksimiz düz ve sonlu mu?

247 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevabı destekleyen bilimsel ve güvenilir kaynak belirtilmemiş.
1
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Sorunuz birden çok soru içeriyor ve bunların cevapları direk bağlantılı sayılmaz. Direk kaynak belirtmek de hayli zor.

Birincisi evren sonsuz değil, bu kesin. Çünkü evrenin bir yaşı var. 13,8 milyar yıl. Buna göre bir noktadan başladı ve 13,8 milyar yıldır genişliyor. Genişlediği nokta ne kadar uzak olursa olsun bir sonu var.

Sınırsızlık, sonu başına bağlanan yapılar için sıkça kullanılan bir tanımlama. Daire gibi. Bir top düşünün. Bu topun üzerine gezen bir karınca, asla bir sınıra çarpmaz. Sınır yok çünkü. Ancak başladığı noktaya tekrar gelir. Bu benzetim, sonsuz ve sınırsızın farkı için. Evren ise bir tür balon gibi. Sürekli şişiyor. Biz bu balonun içindeyiz. Ama sorun şu: Balon, sıradan bir balon gibi dairesel olmayabilir. Yumurta gibi şekli bozuk dairesel olabilir. Bir çubuk gibi olabilir. Bir tepsi gibi levhamsı olabiir. Hatta bir at eğeri gibi kıvrık levha gibi de olabilir. Buna emin değiliz. Yani biz, balonun içinde iken balonun sınırına ilerlemeye çalışsak belki de bir borunun içinde ilerliyor da olabiliriz. Ayrıca evrenin sınırına ulaşsak onun iç çeperinde yol alıp bir sınıra ulaştığımızı fark edemeyebiliriz bile. Topun üzerine yürüyen karınca gibi. Ve üzerinden geçip gittiğimiz bölgeye tekrar gelmemiz milyarlarca yıl süreceği için ziyaret ettiğimiz bir bölge aynı da kalmayacaktır. O nedenle bakıp geçip geri dönsek de aynı şeyi göremeyiz. Ama zaten çok basite indirgeyerek anlatıyorum ama bahsettiğimiz mesafeler insan ömrünü bırakın insan medeniyetinin varoluş süresi için bile çok ama çok uzun süreler. İnsan yer yüzünde en fazla birkaç milyon yıldır var ama evren milyarlarca yaşında ve evrenin çok küçük bir kısmını keşfetmek, ışık hızında seyahat etseniz bile milyarlarca yıl süreceği için evrenin sınırlarını deneyimlemek insanoğlu için her şekilde mümkün olmayan bir girişim.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara ek olarak evrenin genişleme hızı ve dinamikleri hayli değişken. Evren ilk ortaya çıktığında, ışıktan hızlı genişledi. Ama bir süre sonra bilinen maddenin kütleçekimi etkisi sebebiyle genişleme hızı yavaşladı. Bir aşamadan sonra da kütleçekimi etkisi azaldı ve karanlık enerjinin itici etkisi arttı. Bu nedenle de o aşamadan sonra genişleme hızı arttı. Şu anda da artarak devam ediyor. Bu şu demek: Evren, hızı giderek artarak genişliyor. Bunu şematik olarak size göstersem daha güzel olurdu ama kelimelerle şöyle özetleyebilirim: Bir cetvel düşünün. Cetvelin üzerindeki santimetrelerin, milimetrelerin arasındaki uzaklıklar aynıdır ya. Öyle bir cetvel düşünün ki 1-2 arası 1 cm. Ama 2-3 arası 2 cm. 3-4 arası 4 cm gibi. Giderek artan bir uzaklık artışı var. İşte evren şu an böyle. Yani bizden 1 birim uzaktaki bölge bizden 1 birim hızla uzaklaşıyor ama 2 birim uzaktaki bölge 3 birim uzaklaşıyor. Bu hızı artarak uzaklaşma gibi bir şey. Ve genel olarak evren, madde içeriği açısından genel ölçekte homojen olsa da bölgesel farklılıklar sebebiyle o bölgeler daha yavaş genişlemiş olabilir. Bu nedenle de evren tam bir küre olmayabilir. Ama yine genel ölçekte, uzaktan bakıldığında küresel olması daha yüksek olasılık.

Gezegenlerin dairesel olması ise basit fizik. Yüzey alanı, kütlesine göre en az olan cisim şekli daire. Hem merkezkaç kvveti sebebiyle hem de merkeze bağlı kütleçekimsel etki ile tüm gök cisimleri belirli bir büyüklüğü aşarsa küresel şekil alıyorlar. Su damlalarının yüzey gerilimi nedeni ile küresel olmaları gibi. Ekvatordaki şişkinlik ve kutuplardan basıklık ise dönme etkisiyle ekvator bölgesinin şişmesinden kaynaklanıyor. Bu küreselliğin, evrenin şekli ile direk ilgisi yok.

Siz genel bir soru sorduğunuz için ancak bu şekilde fazla genel cevaplar sıralanabilir. Daha spesifik sorarsanız daha ince cevaplar vermeyi deneyebiliriz. Umarım fikir verebilmişimdir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Yıldız
Astronomi ile ilgileniyorum

Samanyolu Galaksisi, yaklaşık olarak 100.000 ışık yılı genişliktedir.[1] Eğer mesafe bakımından sorduysanız bu da hâliyle onu sonlu yapar. Mesafe değil de ömür bakımından sorduysanız yine de sonludur, bundan 100 trilyon yıl sonra Yıldızlar Çağı sona ererek hâliyle galaksilerin de ömürleri dolacaktır.[1] Düzlülük konusu ise, Samanyolu 1000 ışık yılı genişliğindedir, bu bizim için devasa bir mesafe olsa da kozmik ölçekte oldukça küçük olduğundan Samanyolu düz gibi görünür aslında. Tüm bu bilgilere dayanaraktan Samanyolu'nun sonlu ve düz olduğu kanısına varılabilir.[1]

Kaynaklar

  1. lco.global. The Milky Way Galaxy. Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: lco.global | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close