Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Pelin Diamond
Pelin Diamond
51K UP
Üye 5 gün önce 1 Cevap
2

Frekans dinlemenin beyine ne gibi etkileri olur?

Birçok türde frekans var. Bunları insanlar farklı amaçlarla uzun yıllardır dinliyorlar. Bu frekansların etkisi nedir, ne ișe yarar?
250 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
68K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 5 gün önce

Frekans dinlemenin beyine etkisi, temel olarak beyin dalgalarının uyarılması ve bunların çeşitli zihinsel durumları yönlendirmesiyle ilgilidir. Kulaklarımızda bulunan Corti organı, ses titreşimlerini algılayarak bu bilgiyi beyne iletir. Frekans dinlerken, sağ ve sol kulağa farklı frekanslar gönderildiğinde, beyin bu farkı algılar ve buna uyum sağlamaya çalışır. Bu süreç, beynin belirli frekanslarda çalışmasını tetikler ve binaural beats (çift kulaklı titreşim) olarak bilinir.

Frekanslar arasındaki fark (örneğin 300 Hz sağda, 310 Hz solda) beyinde bir "yapay frekans" oluşturur, bu da beyin dalgalarının o frekansta uyum sağlamasını sağlar. Bu dalgaların frekans farklarına bağlı olarak bazı isimlere sahiptir: Delta (0.5–4 Hz): Derin uyku, Theta (4–8 Hz): Rahatlama hâli, Alpha (8–12 Hz): Stres azaltma, Beta (13–30 Hz): Konsantrasyon ve odaklanma, Gamma (30+ Hz): Yüksek bilinç.

Çalışırken müzik dinlemek, beynin odağını prefrontal korteks (akıl yürütme gibi eylemlerin beyindeki bölgesi) yerine temporal loba (duyma yetisi ve müzik farkındalığı gibi eylemlerin bölgesi) yönlendirir. Bunun sonucunda odaklanmayı zorlaştırır. Çünkü müzik düzensiz ve karmaşık ses dalgaları içerir. Ancak bu (örneğin kullandığım Gamma) düzenli ve ritmik ses dalgalarıyla çalışırken ortamdaki ses değişimlerine odağımın bölünmesini engeller.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca, uzun vadede etkisi net gözlenemeyen frekans dinlemek bazı durumlarda odaklanma gibi bilişsel aktivitelerde olumlu etkiye sahiptir.[1]

Kaynaklar

  1. R. M. Ingendoh, et al. (2023). Binaural Beats To Entrain The Brain? A Systematic Review Of The Effects Of Binaural Beat Stimulation On Brain Oscillatory Activity, And The Implications For Psychological Research And Intervention. PLOS ONE, sf: e0286023. doi: 10.1371/journal.pone.0286023. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close