Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Irmak K.
Irmak K.
6K UP
Üye 21 Şubat 2024 1 Cevap
4

Fosfolipit sentezi sonucunda ne kadar su açığa çıkar?

Bazı yerlerde fosfolipitlerin 3 ester bağı içerip 3 su açığa çıkardığı yazıyor. Ancak bildiğim kadarıyla fosfat grubu kolin bazına ve gliserole ester bağıyla bağlanıp 2 yağ asidiyle de beraber toplamda 4 ester bağı içeriyor.
905 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İsa Karaca
İsa Karaca
57K UP
Biyoloji öğretmenine sordum / Araştırma 22 Mayıs

Fosfolipit sentezi sırasında açığa çıkan su miktarını anlamak için fosfolipitlerin kimyasal yapısını ve sentez mekanizmasını incelemek gerekiyor. Aynı senin de dediğin gibi fosfolipitler, gliserola iki yağ asidi ve bir fosfat grubu bağlı olan moleküllerdir. Fosfat grubu da genellikle kolin, serin, etanolamin gibi bir polar baş grup ile ester bağı yapar. Bu yapıyı göz önüne alarak sentez sürecini inceleyebiliriz.

Öncelikle esterleşme reaksiyonlarından başlayalım.

İlk iki ester bağı, gliserol omurgasındaki hidroksil grupları ile iki yağ asidi arasında oluşur. Bu iki reaksiyon sırasında her bir ester bağı için bir su molekülü açığa çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Gliserol + Yağ Asidi > Gliserol Esteri + Su (2)

Bu iki reaksiyondan toplamda 2 su molekülü açığa çıkar.

Bunun ardından fosfodiester bağı oluşumu evresi gelir. Fosfat grubu, gliserole bağlanır. Bu evre ise şöyledir:

Gliserolün üçüncü hidroksil grubuna bir fosfat grubu bağlanır. Bu bağlanma sırasında bir su molekülü daha açığa çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Gliserol-3-fosfat oluşumu sırasında da bir su molekülü çıkar. Elde var 3.

Son olarak da fosfat grubuna polar baş grup bağlanmasından söz edebiliriz:

Fosfat grubuna bir polar baş grup (senin de dediğin gibi kolin) bağlanır. Bu işlem sırasında da bir su molekülü daha açığa çıkar. Bu evrelerin sonucunda da toplam 4 tane ortaya çıkmış olur.

İki yağ asidi esterleşmesi > 2 su

Fosfat grubunun gliserole bağlanması > 1 su

Fosfat grubuna polar baş grubun bağlanması > 1 su

Yani sonuç olarak fosfolipit sentezi sürecinde toplamda 4 su molekülü açığa çıkar. Bazı kaynakların neden 3 su molekülü olarak bahsettiği konusuna gelecek olursak, herhalde bu kaynaklar sadece gliserol omurgası ve yağ asitleri arasındaki esterleşme reaksiyonlarını hesaba katıyor olabilir. Yine de fosfat grubunun ve polar baş grubun bağlanmasını göz ardı ediyor olabilirler. Ancak tam fosfolipit sentezi sürecini göz önüne aldığımızda 4 su molekülü açığa çıkmış olur. Verdiğim kitaplardaki bazı bölümler ve biyoloji öğretmeninin de cevabı bunu doğruluyor. Her kaynakta çok farklı şeyler söz edilmiş, yani doğru cevabı bir türlü bulamaman normal. Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi günler dilerim!

[1][2][3][4]

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. V. W. Rodwell. (2018). Harper's Illustrated Biochemistry Thirty-First Edition. ISBN: 9781259837944. Yayınevi: McGraw Hill Professional.
  2. D. Voet. (2016). Fundamentals Of Biochemistry. ISBN: 9781118918432. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  3. D. R. Ferrier. Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series).
  4. D. L. Nelson. (2016). Principles Of Biochemistry 7E. ISBN: 9781464126116.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close