Evrim Ağacı Soru & Cevap
Puan Ver
Puan Ver

Favipiravir adlı ilaç ile ilgili yapılan haber ve açıklamalar var bunlar doğru mu ülkemiz de de kullanılıyor mu?

Teşekkür (1)
Hatırla
Takip (2)
2 Cevap

''Favipiravir'' RNA virüslerine karşı Japon bir firma tarafından 2014 yılında geliştirilmiş olan bir antiviral ilaçtır, COVID-19 virüsüne karşı Çin tarafından başlangıç olarak 320 kişilik hastalığın hafif olarak seyrettiği kişiler üzerinde yapmış olduğu denemede hastalığın dört güne kadar çekip, olumlu sonuçlar gösterdiğini ve semptomların azaldığı ve ardından gerilediği ispatlamıştır, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ilacı hastalık ile mücadale edilirken denenen ilaçlar listesine almış ve başlangıç olarak 1600 mg doz ile başlanılmasını daha sonra azaltılarak devam edilmesini tavsiye etmiş ve yan etkisinin çok az olduğu ifade edip, daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgusunu yapmıştır, Japonyanın 80 kişi de ilacı denemeye başladığı ve ağır semptomlara sahip hastalarda büyük bir değişiklik veya etki gözlemlenmediğini belirtmiştir, Güney Kore de ilacın kullanılmasına biraz çekimser yaklaşmıştır. Türkiye son zamanlarda Favipiravir'i Çin'den satın almış ve yoğun bakımda tedavi gören hastalar da kullanılacağını resmi makamlarca ifade etmiştir.

Teşekkür

Kaynaklar

1. Teyit.org
  2. Sabah Gazetesi Favipiravir'in Bilim Kurulu tarafından Türkiye'ye getirdiği ve kullanılacağı
  3. The Guardian Japonya ve Çin'in ilacı denemeleri

COVID-19 virüsü ile kast edilen COVID-19 hastalığa neden olan SARS-CoV-2 virüsüdür. COVID-19 hastalık durumu olan enfeksiyonu tanımlamak için kullanılır, SARS-CoV-2 virüsün adıdır, yanlış anlaşılmasın.

Teşekkür

Kaynaklar

1. Evrim Ağacı
Cevap Ver
Bu soruya cevap vermek için lütfen
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

“Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir.”
Heraklitos
Geri Bildirim Gönder