Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Veysel Efe Boyraz
Üye 30 Temmuz 1 Cevap
2

Farklı damar türlerinde kanın akış hızı hangi faktörlere bağlıdır?

253 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
7 yıl sağlık sektöründe çalıştım, sağlık meslek lisesi mezunuyum. 1 Ağustos

Kanın akış hızı farklı damar türlerinde damarın çapı, kan basıncı, damarın uzunluğu, damarın esnekliği, kan viskozitesi, kas aktivitesi vb durumlara bağlı oalrak farklılık gösterir. Aşağıda daha detaylı bir biçimde açıkladım.

Damarın Çapı:

  • Arterler ve Arterioller: Daha geniş çaplı damarlar olan arterlerde kan akışı daha hızlıdır çünkü bu damarlar kalpten gelen kanı yüksek basınçla taşırlar. Arterioller, arterlerin dallarıdır ve daha küçük çaplıdır, bu nedenle akış hızı burada biraz azalır.
  • Kapillerler: Çok ince çaplı damarlar olan kapillerlerde kan akışı yavaşlar. Bu yavaşlama, oksijen ve besin maddelerinin dokulara geçmesi ve atık ürünlerin toplanması için gereklidir.
  • Venüller ve Venler: Kapillerlerden gelen kan, venüller ve daha büyük çaplı venler aracılığıyla kalbe geri taşınır. Venlerdeki çap daha geniş olmasına rağmen, basınç daha düşüktür, bu yüzden akış hızı arterlere göre daha yavaştır.

Kan Basıncı:

Tüm Reklamları Kapat

  • Arterlerde kan basıncı yüksek olduğu için kan akış hızı da yüksektir.
  • Venlerde kan basıncı düşüktür, bu nedenle kan akışı daha yavaştır.

Damarın Uzunluğu:

Damarın uzunluğu arttıkça, kan akışına karşı direnç artar ve bu da akış hızını düşürür. Uzun damarlar, kanın daha uzun mesafeler kat etmesi gerektiğinden dolayı daha fazla sürtünme oluşturur.

Damarın Esnekliği:

  • Arterler, elastik yapıya sahiptir ve bu da yüksek basınç altında genişlemelerine ve daralmalarına olanak tanır, bu da kan akışını hızlandırır.
  • Yaşla veya hastalıklarla birlikte damarların esnekliği azalabilir, bu da akış hızını etkileyebilir.

Kan Viskozitesi:

Tüm Reklamları Kapat

Kanın yoğunluğu veya akışkanlığı, akış hızını etkiler. Kan viskozitesi arttığında (örneğin, dehidrasyon veya bazı hastalıklar nedeniyle), akış hızı azalır çünkü daha kalın kan damar içinde daha zor hareket eder.

Kas Aktivitesi:

  • Venler, kasların kasılması ile desteklenen bir mekanizma ile kanı kalbe taşır. Kasların kasılması, venlerdeki kanın ileri doğru hareket etmesine yardımcı olur, bu nedenle fiziksel aktivite kan akış hızını artırabilir.
  • Pasif durumda, venlerdeki kan akışı daha yavaş olur.

Yerçekimi ve Vücut Pozisyonu:

Vücut pozisyonu ve yerçekimi de kan akışını etkiler. Ayakta dururken, yerçekimi nedeniyle bacaklardaki venlerde kan akışı daha yavaş olabilir. Ancak, yürürken veya hareket ederken kas pompası devreye girer ve kan akışını hızlandırır.

Kaynaklar

  1. H. Köylü. (2021). Anatomi Ve Fizyoloji. ISBN: 9786257564052.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close